SUD BiH ŠTITI DUDAKOVIĆA Srpska ogorčena zbog čestih odlaganja suđenja pripadnicima tzv. Armije BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 10. 2023. u 07:00

VEĆ četiri i po godine ili 54 meseca je prošlo otkako je počelo suđenje Atifu Dudakoviću, bivšem generalu tzv. Armije RBiH i 14 njegovih saboraca, a koje optužnica tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni u zapadnoj Krajini 1995. godine.

СУД БиХ ШТИТИ ДУДАКОВИЋА Српска огорчена због честих одлагања суђења припадницима тзв. Армије БиХ

Atif Dudaković, Foto Tviter

Od početka suđenja u aprilu 2019. godine jedino su konstantna odlaganja suđenja i njih je do sada već bilo i previše i to se nastavlja iz meseca u mesec.

Tako je odloženo i suđenje zakazano pre nekoliko dana, opet zbog bolesti nekog od optuženih. Kako kažu predstavnici institucija RS, teško će porodice ubijenih Srba od strane optuženih u slučaju Dudakovića, dočekati pravdu ako se nastavi sa praksom Suda BiH da mu uporno odlaže suđenje.

Predsednik Saveza logoraša RS Anđelko Nosović se pita kako je moguće da za Sud BiH nije dovoljan dokaz da je komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković naređivao: "Sve Srbe pobij i proteraj" o čemu postoje i snimci.

On smatra da nedavno ponovno odgađanje ročišta u predmetu "Atif Dudaković i drugi" pred Sudom BiH pokazuje da za Srbe ne postoji pravda.

Bivši pripadnici Petog korpusa

ZA zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, pored Atifa Dudakovića, optuženi su i Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Viktor Nuždić istakao je da Sud BiH, ali i uopšte pravosudne institucije na nivou BiH od dana svog osnivanja ne rade svoj posao i ne bave se zločinima nad Srbima.

- Procesi traju godinama. Ponižavaju srpske žrtve i niko nije odgovaran - naveo je Nuždić.

Naglasio je da u slučaju Dudakovića postoje jasne činjenice i dokazi.

- Dudaković i ostali su počinili jedne od najtežih zločina i jasno je da su krivi - izjavio je Nuždić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)