PREMIJER REPUBLIKE SRPSKE: Odluka Suda BiH da potvrdi opštužnicu napad na Srpsku

Tanjug

12. 09. 2023. u 00:52

PREDSEDNIK Vlade RS Radovan Višković izjavio je da je odluka Suda BiH da potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića napad na Republiku Srpsku.

ПРЕМИЈЕР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Одлука Суда БиХ да потврди општужницу напад на Српску

Radovan Višković, Foto Vlada RS

Višković je naveo da je ovo jedan od kontinuiranih udara na Republiku Srpsku, ponovni pokušaj njenog razvlašćivanja, ovaj put na otvoren i bezakonit način.

On je istakao da, bez obzira koliko ova odluka ne iznenađuje, isto toliko zabrinjava na koji način funkcioniše pravosuđe BiH i ko njime upravlja, saopšteno je iz Vlade RS.

-Napad na pojedinca, u ovom slučaju na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika je svakako napad na celu Republiku i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove BiH i koji se razlikuje od svega onoga dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu, napomenuo je Višković.

On je upozorio da pravosuđe u BiH nije ni približno nezavisno, kao i da posle tri decenije stranci ponovo pokušavaju da upravljaju našom zemljom.

-Ali je ovaj put drugačije. Republika Srpska nije nastala bez borbe, naši najbolji su se borili za nju. Ovo nije samo napad na Milorada Dodika i Miloša Lukića, ovo je napad na samu Republiku Srpsku, naveo je Višković.

On je upitao i zašto se ne priča o potvrdi Saveta bezbednosti UN.

-Da li zato što ona nedostaje da bi neko ovde bio imenovan i legalan ili zato što se taj isti lažno predstavlja, ali ima mogućnost da upravlja političkim Sarajevom i institucijama koje su na nelegalan način zarobili, upitao je Višković.

On je naglasio i da će se, za razliku od njih, Srpska boriti pravnim stvarima protiv ove nepravde.

Sud BiH potvrdio je u ponedeljak optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo je Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio optužnicu Tužilaštvu na doradu.

Optužnica je usledila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva zakona - o neobjavljivanju odluka Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) u Službenom glasniku Srpske i neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, poništio je oba zakona 1. jula.

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, predsednik Srpske je podneo krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića.

U međuvremenu, Sud je odbio zahtev Dodika za izuzećem sudije Jasmine Ćosić Dedović.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)