DOTRAJALA MREŽA SUŠI ČESME: Zbog starog vodovodnog sistema u Bileći, ceo grad mođe da ostane bez vode

D.Curać

22. 06. 2023. u 07:00

CELA Bileća nedavno je ostala bez vode zbog kvara na dve glavne pumpe. U tamošnjem "Vodovodu" upozoravaju da je zbog zastarele mreže ovo preduzeće na izdisaju, a da je pitanje vremena kada bi Bileća mogla da ostane bez pitke vode.

ДОТРАЈАЛА МРЕЖА  СУШИ ЧЕСМЕ: Због старог водоводног система у Билећи, цео град мође да остане без воде

D. Curać

 Obnova vodovoda nije rađena od kada postoji firma, a poslednji remont pumpne stanice bio je davne 1999. godine, što je strašno i zapanjujuće. Moram da apelujem na sve republičke institucije, na lokalnu upravu, Vladu... da stvarno skrenu pažnju prema ovom našem problemu jer bilećki vodovod je na izdisaju - istakao je Janko Samardžić, direktor "Vodovoda Bileća".

Ovom preduzeću dodatno otežavaju rad veliki dugovi, pre svega prema Poreskoj upravi od oko 500.000 KM i Elektroprivredi Republike Srpske od 200.000 KM. Zahvaljujći opštini Bileća, koja je u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, kupljena je nova pumpa koja tek treba da stigne, ali kako naglašava Samardžić to je samo kratkročno rešenje.

- I pre ovog poslednjeg kvara upozoravao sam da smo u ogromnim problemima, ali nismo naišli na razumevanje. Mislim da je bilećki vodovod, kao i svi vodovodi, jedno ključno preduzeće u svakom gradu. Uspeli smo nabaviti novu pumpu, koju tek treba da postavimo ali to je samo privremeno rešenje - dodao je Samardžić.

Obećane pare iz HET

KAKO navode u bilećkom vodovodu, 2016. godine dogovoreno je sa Hidrolekatranama na Trebišnjici da to preduzeće izdvoji dva miliona maraka za rekonstrukciju vodovodne mreže u Bileći, ali ni nakon sedam godina HET nije obezbedio ta sredstva.

- Ogromni su gubici jer je mreža dotrajala i iznose čak 75 odsto. Mi funkcionišemo tako što crpimo vodu iz jezera, prepumpavamo u pumpnu stanicu, potom ponovo prepumpavamo u gornji bazen da bismo pokrili ceo grad. Prepumapavanja imamo i u potisne vodove i samim tim dolaze nam ogromni računi za struju, koji iznose od 32.000 do 35.000 maraka mesečno - naglasio je Samardžić.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)