NEMA SLOGE NI OKO RUSA: Skupština Srpske usvojila zaključke da neće uvoditi sankcije Moskvi, deo opozicije napustio salu

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 06. 2022. u 22:37

POSEBNA sednica Narodne skupštine RS na kojoj su usvojeni zaključci da Banjaluka neće uvoditi sankcije Rusiji i na kojoj su se srpski predstavnici u institucijama BiH obavezali da glasaju protiv kaznenih mera, pokazala je da opozicija u Srpskoj nema jasan stav oko zaštite nacionalnih interesa.

НЕМА СЛОГЕ НИ ОКО РУСА: Скупштина Српске усвојила закључке да неће уводити санкције Москви, део опозиције напустио салу

Foto: D. Pozderović

U trenutku glasanja većina opozicionih poslanika na čelu sa onima iz PDP i gotovo svima iz redova SDS napustila je salu, što je izazvalo reakciju Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD:

- Ovim zaključcima potvrđen je naš neutralan stav, koji je jedini ispravan i u interesu svih naših građana. Celi svet oseća posledice ove krize i naš prioritet je da osiguramo da građani Srpske imaju dovoljne količine hrane, energenata i energije. Žao mi je što opozicija nije prepoznala važnost jedinstvenog stava u vezi sa ključnim pitanjima. Još jednom su pokazali da je politika koju vode neozbiljna, neodgovorna i podanička.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da, nažalost, opozicija ozbiljne stvari poistovećuje sa Dodikom i tu se izgubila.

ŠULIĆ: OTKRILI SU POZICIJE

POTPREDSEDNIK Skupštine RS Denis Šulić kaže da je sednica ponovo pokazala da u Srpskoj postoje dva bloka, a PDP, SDS i ostali poslanici opozicije pokazali su da stoje na pozicijama uvođenja sankcija Rusiji.

- Bilo je tužno gledati one koji se nazivaju kandidatima za najviše funkcije u državi, kao što je poslanik Jelena Trivić, kako beže od odgovora na izričita pitanja o tome "da li ste za ili protiv uvođenja sankcija Rusiji".

- Katastrofalan nastup u Skupštini RS je imao lider PDP Branislav Borenović. Stanje u kojem se nalazi opozicija Srpske je podeljenost i to ne prestaje. Opozicija ne deluje kao ozbiljna politička grupa koja prepoznaje nacionalne interese. Ona je sad opozicija Srpskoj, jer ne razdvajaju kritiku vlasti i Dodika od nacionalnih interesa RS - navodi Vuković uz ocenu da je upravo tema neuvođenja sankcija Rusiji bila prilika za opoziciju da se iskaže jedinstvo. Poslanicima SDS i PDP je očigledno preče pobeći sa sednice nego glasati u korist interesa Srpske.

Vojo Savić, politički analitičar, smatra da je nezrelo napuštati salu svako malo, jer to onda pokazuje nepoštovanje glasača i svih građana.

- Možete glasati protiv, ako vam se odluke ne dopadaju, ili možete ostati i biti uzdržani. Ali izlaskom pokazujete da ne želite da se vaš stav zna, i to je problematično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!