BEZ SANKCIJA ZA RUSIJU: Održana Sednica Skupštine RS, Dodik poručio - Britanska politika je pokvarena i Evropa će imati posledice zbog toga

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 06. 2022. u 06:50

BOSNA i Hercegovina nije uvela nikakve sankcije Rusiji. Meni nije bilo omogućeno da se o tome odlučuje na sednici Predsedništva, a koje je jedini organ zadužen za spoljnu politiku.

БЕЗ САНКЦИЈА ЗА РУСИЈУ: Одржана Седница Скупштине РС, Додик поручио - Британска политика је покварена и Европа ће имати последице због тога

Foto: D. Gavrić

Nijedan organ na nivou BiH se nije bavio sankcijama, ali je bilo neodgovornih pojedinaca koji su se pridruživali kaznenim merama predstavljajući to kao odluku BiH.

To je juče poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine RS posvećenoj međunarodnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji, kojoj je prisustvovao i Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH.

Dodik je podsetio da su u jeku veliki pritisci Zapada, kao i da je proces pristupanja EU vezan za pitanje odnosa prema Rusiji i ukrajinskom sukobu.

- Kako je moguće da BiH uvodi sankcije Rusiji koja je garant potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je ta koja je potegla veto da Republika Srpska ne bude proglašena genocidnom i to Srpska nikada neće zaboraviti - naveo je Dodik.

On smatra da je važno kako pozicionirati Republiku Srpsku.

CILjEVI U UKRAJINI BIĆE ISPUNjENI

Kalabuhov je rekao da kolektivni Zapad iskrivljuje ciljeve ruske specijalne operacije u Ukrajini:

- Kao što je rekao predsednik Putin, svi ciljevi operacije će biti ostvareni. Rusija svrstava BiH u prijateljske države. Dokaz je da plin u BiH ide po istim uslovima. Želim da uspešno nastavimo da razvijamo svoje veze.

- Da li mi sada ovim našim ponašanjem treba da izgubimo partnera kao što je Ruska Federacija? Izričito tvrdim da ne! Ja sam protiv sankcija Rusiji, ali jesam za to da ova Narodna skupština veoma transparentno postavi jedno pitanje koje glasi - da li ste za to da se Ruskoj Federaciji uvedu sankcije i priključimo sankcijama EU? - naveo je Dodik i poručio da će to biti jedan od zahteva na sednici.

On je kazao da EU nema konsolidovanu spoljnu politiku i da nevoljno sledi politiku SAD i Velike Britanije koje, kako je naglasio, teraju Evropu da se ponaša mimo sopstvenih interesa:

- Mi ne želimo da budemo deo te politike, isto tako mi nismo hteli da pravdamo ruska objašnjenja. Mi mislimo da treba ostati neutralan i da nakon sukoba možemo da razgovaramo i sa jednima i sa drugima. Nakon svakog rata dolazi do pregovora, a u normalizaciji tih odnosa nas niko neće ništa pitati.

Foto: D. Gavrić

Dodik je kazao da je Britanija uvek dovodila RS u poziciju da ima štetu od njihovih angažmana:

- Britanska politika je pokvarena i Evropa će imati posledice zbog toga. RS nije značajan geopolitički faktor, ali jeste što se tiče spoljne politike BiH i ne smemo to da izgubimo. Ta naša uloga mora ojačati i mora se afirmisati.

Kalabuhov je poručio da je Skupština RS jedan od temelja RS, a Rusija se kao država garant Dejtonskog sporazuma dosledno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta. On je ocenio "destruktivnu ulogu dela međunarodne zajednice", odnosno pokušaj nametanja odluka od strane Zapada prema BiH.

- Želja Republike Srpske da zaštiti Dejtonski sporazum proglašava se antidejtonskom. Rusija se zalaže za što skorije ukidanje OHR. Bez odobrenja Saveta bezbednosti UN mandat visokog predstavnika se ne može smatrati važnim. Kategorično odbacujem mešanje ovog samozvanca u bilo kakve političke procese u BiH - istakao je Kalabuhov.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!