JOŠ KONKRETNIJA POMOĆ ZAJEDNICI: Republika Srpska bi trebalo da po prvi put dobije zakon o društvenom preduzetništvu

M. S.

21. 06. 2021. u 07:13

DRUŠTVENO preduzeće je do sada bilo samo deklarativni pojam u Republici Srpskoj, ali usvajanjem Zakona o društvenom preduzetništvu RS, koji ove sedmice dolazi u Narodnu skupštinu pred poslanike, konačno će se regulisati ova oblast.

ЈОШ КОНКРЕТНИЈА ПОМОЋ ЗАЈЕДНИЦИ: Република Српска би требало да по први пут добије закон о друштвеном предузетништву

Foto: Arhiva

Po prvi put će se jasno znati šta rade "društvena preduzeća" i ko može imati ovaj naziv, a da to ne bude mrtvo slovo na papiru.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kaže da je reč o konceptu koji omogućava ulaganje profita u zapošljavanje, socijalne i zdravstvene usluge, obrazovanje, zaštitu životne sredine i kulturne aktivnosti u zajednici, a - obavljajući svoju privrednu delatnost - stvaraju se mogućnosti za rešavanje društvenih problema pojedinih grupa građana, kao i sprečavanje nastajanja i otklanjanje posledica društvene isključenosti i jačanja društvene solidarnosti.

- Društveno preduzeće svoju misiju ostvaruje zapošljavanjem kategorija lica koja se teže zapošljavaju, socijalno i ekonomski isključenih, čime se pruža značajna podrška privredi, a smanjuje teret socijalnih davanja, te iz tog razloga društveno preduzetništvo može da bude jedan od ključnih faktora unapređenja opšte socijalne i ekonomske politike u Srpskoj - objašnjava ministar Petričević.

Foto: Vlada RS

Vjekoslav Petričević

Kaže i da se pomenutim zakonom po prvi put reguliše ova oblast, a društveno preduzeće predstavlja pravno lice organizovano u formi privrednog društva, fondacije, udruženja građana, zadruge i ustanove... koje obavlja privrednu delatnost radi ostvarivanja društvenih i socijalnih interesa uže ili šire zajednice.

- Zakon predstavlja novi pristup angažmana u rešavanju društvenih izazova i problema, s obzirom na to da se društveno preduzetništvo bavi prepoznavanjem i rešavanjem društvenih izazova kao što su siromaštvo i nezaposlenost, uz primenu inovativnih metoda i strategija baziranih na tržišnim principima poslovanja - ističe ministar.

Predag Borojević direktor "FG grupe" iz Gradišk,e kaže da pomenuti zakon uređuje društvenu misija preduzeća i to na razne načine, ali i da od njihovog rada bude šira društvena korist nego što je sad.

- Nije bitan pravni oblik, poput izraza "društveno preduzeće", već suština delovanja u zajednici - smatra Borojević. - Rad u zajednici može biti direktno zapošljavanjem ugroženih grupa stanovništva, ili ulaganjem dobiti u ispunjavanje nekog društvenog cilja. Status društvenih preduzeća mogu imati svi: od udruženja građana, DOO, pravnih lica sve dok se mogu pronaći u zakonskoj formi. Platforma budućih nosilaca naziva društveno preduzeće biće zakonskom regulativom široka i korisna za zajednicu.

SAVET

ZAKONOM o društvenom preduzetništvu RS se uređuju pojam, ciljevi i načela, uslovi i postupak za sticanje statusa, vođenje registra društvenih preduzeća, te zadaci i način rada Saveta za razvoj društvenog preduzetništva. Zakonom je predviđeno i uspostavljanje olakšica i fondova, kada se za to steknu uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna