TEŠKO BEZ KREDITA: Opštine i gradovi u RS zaduženi za ukupno 370 miliona maraka

S. Mišljenović

17. 06. 2021. u 08:41

UKUPAN dug lokalnih zajednica u Republici Srpskoj je na kraju prošle godine iznosio 370 miliona maraka, pokazuju podaci koje smo dobili iz institucija RS.

ТЕШКО БЕЗ КРЕДИТА: Општине и градови у РС задужени за укупно 370 милиона марака

Foto: Grad Banjaluka

Dug je, pritom, na kraju prošle godine bio manji nego na polovini 2020, kada je iznosio oko 411 miliona maraka, što pokazuje da su lokalne zajednice u Srpskoj redovno - i u doba pandemije - redovno servisirale kreditne obaveze, ne ulazeći u nove aranžmane.

Konkretno, čak trećina ukupnog zaduženja u RS odlazi na gradove Banjaluku i Bijeljinu, koji su zaduženi oko 120 miliona maraka i po tome prednjače u Srpskoj. Ostale 62 lokalne zajednice su ukupno zadužene oko 270 miliona KM.

Ljubiša Ćosić, predsednik Saveza opština i gradova RS, kaže da je dug od 370 miliona maraka jednak iznosu koji se "prebaci" svim lokalnim zajednicama na ime naplate PDV.

Kaže i da je kod zaduživanja na lokalu bitno pratiti i prag od 17 odsto ukupnih prihoda u budžetu, te da se on ne prelazi.

- Ako se lokali zadužuju, to se radi oprezno. Smatram da je sada najbolje vreme za zaduživanje, jer su kamatne stope niske. Treba očekivati da kada pandemija prestane započne rast kamata, što će dovesti do inflacije - ističe Ćosić.

Foto: Novosti

Ljubiša Ćosić

Prema njegovim rečima kod zaduživanja lokali moraju dobro izračunati gde ulažu novac i da se ta sredstva vrate u budžet.

- Investicije od zaduženja se moraju usmeriti u projekte koji doprinose povećanje vlastitih prihoda. Jedna od mogućnosti koje donose priliv novca u budžet je izgradnja poslovnih zona, ili investicije u stambene lokacije, ili izgradnja putne infrastrukture - smatra sagovornik "Novosti".

Opština Kostajnica je jedan od lokalnih zajednica u RS koja ima milionska zaduženja, koja sada iznose šest miliona maraka i, kako kaže načelnik Nikola Janjetović, bez ovih sredstava ne bi mogli da funkcionišu.

- Sredstva od kredita koristimo za ulaganje u infrastrukturu, ali i za funkcionisanje Opštine, jer drugi način ne postoji - zaključuje Janjetović.

RAZLIKE

ĆOSIĆ precizira da je u RS najugroženije oko 20 lokalnih zajednica koje nemaju dovoljno prihoda po osnovu PDV. Prema njegovim rečima, nisu zadužene mahom one lokalne zajednice koje imaju prihode po osnovu, recimo, rente za korištenje vodnih resursa ili eksploataciju uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju