U TEMELJU SRPSKE ČAK 4.200 BORACA: Svečano obeležen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

S. Mišljenović

16. 06. 2021. u 19:04

SVI mi koji predstavljamo institucije Republike Srpske, neko danas, neko u budućnosti, imamo obavezu da ovakve datume i herojske podvige srpskih boraca obeležavamo i sećamo ih se bar narednih 100 godina - poručio je predsednik Vlade Radovan Višković tokom proslave Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije na Palama.

У ТЕМЕЉУ СРПСКЕ ЧАК 4.200 БОРАЦА: Свечано обележен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

Foto SRNA

Kaže, više od 4.200 poginulih boraca Vojske RS na ovom terenu je dalo najveći doprinos u odbrani ovog dela Srpske, ali i za stvaranje Republike.

Govoreći o formiranju Sarajevsko-romanijskog korpusa, u maju 1992. - koji je branio teritoriju od Han Pijeska, preko Ilijaša, Vogošće, Hadžića i Nedžarića, do Dobrog Polja, prema Kalinoviku, te zaokružio čitav potez prema Goraždu - Višković je rekao da ono što su trpeli njegovi pripadnici u ratu predstavlja herojski poduhvat.

Foto SRNA

- Korpus je pri osnivanju imao oko 17.500 boraca, a protiv sebe Prvi korpus takozvane Armije BiH koji je u tom momentu sačinjavalo bezmalo 80.000 vojnika, što pokazuje da je odnos bio jedan prema pet. A, kada je u junu 1995, počela ofanziva muslimanskih snaga učestvovale su i dodatne muslimanske snage, pa je odnos snaga bio još dvostruko nepovoljniji. Samo junaštvom, hrabrošću i odlučnošću, srpski borci su sačuvali svoju decu, porodice, ognjišta, kuće... Nažalost, posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mnogi Srbi su morali da idu u egzodus i da u miru predaju ono što im neprijatelj nije mogao uzeti u ratu - istakao je premijer Srpske.

Foto SRNA

Radovan Višković

Procenjujući da tada mnogi, najverovatnije, nisu ni bili svesni onoga što su učinili za Republiku Srpsku, načelnik opštine Pale Boško Jugović smatra da ćemo iz dana u dan sve više ceniti tu činjenicu, koja novim naraštajima treba da bude putokaz kako da hrabro koračaju kroz budućnost, ali i da pamte šta su njihovi očevi i stričevi radili, pa šta bi i oni trebalo da rade u očuvanju Srpske.

Foto SRNA

SIMBOL

POTPISIVANjEM Dejtonskog sporazuma, Srbi iz Sarajevsko-romanijske regije su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići. Kao simbol otpora, na ovom prostoru je izgrađen manastir posvećen Svetom Georgiju na Ravnoj Romaniji, gde se u spomen-crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena poginulih boraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024