MOĆI ĆE OVDE DA ŽIVE I UČE: Bijeljina dobija studentski dom (FOTO)

V. MITRIĆ

16. 06. 2021. u 18:00

BIJELjINA će, na radost budućih akademaca, da dobije studentski dom.

МОЋИ ЋЕ ОВДЕ ДА ЖИВЕ И УЧЕ: Бијељина добија студентски дом (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Ovo je zaključeno na okruglom stolu „Studentski dom u Bijeljini“ održanom na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, a u organizaciji Mreže saveta učenika Republike Srpske i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Bijeljina je, kako je istaknuto, „ jedini grad u Republici Srpskoj u kome se nalaze državni fakulteti, a koji nema studentski dom“.

- To je veliki problem za naše studente, a njegovo rešavanje je neophodno za ostvarivanje dobrog studentskog standarda u Bijeljini - istakla je predstavnica studenata Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Katarina Tomanić.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, profesor dr Dalibor Stević ocenio je „da bi postojanje studentskog doma olakšalo mladim ljudima odluku da studiraju u Bijeljini, a povećalo bi i kvalitet studija ovdašnjih visokoškolskih ustanova“.

- Bijeljina je grad razvoja i mladih ljudi koji je privlačan za studente iz svih krajeva Republike Srpske, a mnogi nakon završenih studija postanu i naši sugrađani. Savremen studentski centar, sa studentskim domom dovoljnog kapaciteta, će značajno uticati i na ubrzanje razvoja naše lokalne zajednice - dodao je Stević.

Grad Bijeljina će obezbediti projektno-tehničku dokumentaciju, zemljište i potrebne saglasnosti, a Vlada Republike Srpske treba da spremi novac za izgradnju i rad Studentskog centra.

- U Republici Srpskoj trenutno je iskorišćeno samo 44,7% kapaciteta visokoškolskih ustanova i naša je potreba da motivišemo mlade ljude da u većem broju upisuju fakultete u Bijeljini, jer to donosi i druge koristi za razvoj naše lokalne zajednice, a pre svega za demografiju i privredu. Obezbeđivanje studentskog smeštaja će biti velika motivacija i olakšica za povećanje broja studenata, zato je ovaj projekat uvršten u Strategiju lokalnog razvoja Grada Bijeljina - naglasio je savetnik gradonačelnika Bijeljine Radiša Petrović.

LjUBOJEVIĆ

DRAGOMIR Ljubojević, posleratni načelnik opštine Bijeljine, koja će, kasnije, po ukidanju američkih sankcija dobiti status grada, zaslužan je što je lokalna vlast imala hrabrosti, smelosti i žarke želje da izgradi Centar za visoko obrazovanje u kojoj su, sada, državni fakulteti. Ljubojević je, zbog tog posla, na kom je neumorno istrajavao, preživeo lični pakao, ali je projekat uspeo.Zdanje je potom opremila Vlada RS preko resornog ministarstva.

Planirana lokacija studentskog doma je pored zgrade univerzitetskog centra u Bijeljini, na mestu gde su ranije bila zdanja za praktičnu nastavu Poljoprivredne škole.

- U razgovoru sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem dobio sam uveravanja da će Vlada obezbediti pare za izgradnju studentskog doma u Bijeljini u budžetu za narednu godinu - istakao je predsednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024