BLISTAVI UM: Nebojša osporio rezultat poznatog ruskog naučnika i rešio problem star 40 godina!

R. S.

10. 06. 2021. u 17:06

NEBOJŠA Đurić, viši asistent za užu naučnu oblast Matematička analiza i primene, zaposlen na Univerzitetu u Banjaluci (UNIBL), osporio je rezultat poznatog ruskog matematičara Vjačeslava Jurka.

БЛИСТАВИ УМ: Небојша оспорио резултат познатог руског научника и решио проблем стар 40 година!

Foto: R. S.

Đurić i Sergej Buterin, ruski matematičar sa Državnog univerziteta Saratov, objavili su naučni rad "O nejedinstvenosti konstrukcije Šturm-Liuvilovog operatora sa kašnjenjem" u prestižnom naučnom časopisu sa impakt faktorom 4,11. Reč je o radu u kojem je oboren rezultat profesora Jurka, jednog od vodećih svetskih naučnika, specijalizovanih za inverznu spektralnu teoriju.

Jurko je profesor na Državnom univerzitetu Saratov i do sada  je objavio  devet monografija i više od 500 istraživačkih članaka, od toga preko 170 naučnih radova posvećenih upravo inverznim spektralnim problemima za različite klase operatora, uključujući funkcionalno-diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Inače, pre sedam meseci Nebojša Đurić i Sergej Buterin su objavili rad „O otvorenom problemu konstrukcije operatora Šturm–Liuvilovog tipa sa kašnjenjem" sa impakt faktorom 3,85. Reč je o radu u kome su rešili matematički problem star 40 godina, a što je izazvalo veliko interesovanje u svetskoj matematičkoj zajednici.

- U tom radu smo dali negativan odgovor na pitanje: „Postoji li jedinstveno rešenje inverznog problema za Šturm-Liuvilove operatore sa konstantnim kašnjenjem i Dirihle/Nojmanovim graničnim uslovima?". Već tada se pojavila sumnja u Jurkov rezultat koji se odnosi na teoremu jedinstvenosti inverznog problema Šturm-Liuvilovog operatora sa konstantnim kašnjenjem i Robinovim graničnim uslovima - kaže Đurić.

Nakon šest meseci rada na ovom problemu, Đurić i Buterin su uspeli da konstruišu kontraprimer i ospore teoremu jedinstvenosti koju je zagovarao čuveni prof. Jurko.

Mnogi naučnici koji se bave ovom temom duži niz godina su verovali  u teoremu jedinstvenosti. Nedavno je matematičar Nebojša Đurić počeo da zastupa ideju da u opštem slučaju rešenje ne mora biti jedinstveno. S tom idejom obratio se profesoru Jurku koji je odbacio tu tvrdnju i naveo da je ona pogrešna. Nedugo posle Đurićevu ideju je prihvatio Sergej Buterin. NJihova saradnja se ispostavila uspešna, a njihovi rezultati su promenili pristup u inverznoj spektralnoj teoriji za diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)