ŽIVELA OTADŽBINA SRBIJA: Potresna priča o dečaku Tomi koji nije hteo da se odrekne svoje zemlje

S.BABOVIĆ

04. 11. 2023. u 17:00

DEČAK po imenu Toma iz Velikog Popovca kod Svilajnca oduzeo je sebi život posle mučenja u austrougarskom logoru Nežider u Prvom svetskom ratu.

ЖИВЕЛА ОТАЏБИНА СРБИЈА: Потресна прича о дечаку Томи који није хтео да се одрекне своје земље

FB U vremenu starog Kruševca

Stradanje ovog srpskog dečaka zabeležio je svedok 1937.godine, a svedočanstvo je objavljeno u knjizi „Crtice iz dnevnika jednog Kruševljanina“, 2022.godine. Identitet autora je po želji potomaka zaštićen u ovoj knjizi, koja donosi dragocena sećanja iz proteklih decenija.

Toma je bio prvi razred Gimnazije i u zarobljeničkom logoru se našao sam: otac mu je bio sa vojskom, adresa majke nije bila poznata u vihoru okupacije. Jednog dana, učitelj, koji je dobro znao srpski, naredio je dečaku da napiše na tabli „Živela naša otadžbina Austrija“. Dečak je odbio i ćirilicom napisao „Živela naša otadžbina Srbija“.

Ispostaviće se da je hrabar čin bio koban po malog đaka. Sutradan je po kazni, u lošoj obući morao da seče trsku oko logora. Stopala su mu krvarila, zaostajao je u poslu. Stražar ga je udarao kundakom. Toga dana nije dobio ni hleba ni vode.

- Sutradan je nestao kroz gustu trsku - prisećao se Kruševljanin u svom dnevniku. - Svi smo ga tražili. Predosećajući nesreću plakali smo krijući se od vaspitača i stražara. Kad je Sunce već zalazilo, na jednom usamljenom drvetu ugledali smo Tomu kako visi, bio se obesio svojom kanticom lepih boja iz zavičaja.

Iste noći, nekolicina učenika odvažila se i pobegla iz logora. Među njima je bio i autor dnevnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave