NESVAKIDAŠNJE - KNEZ LAZAR DOBIO HOLOGRAM: Pogledajte kako izgleda osnivač Kruševca, dočekivaće sve posetioce Narodnog muzeja (FOTO)

S.BABOVIĆ

14. 10. 2023. u 19:28

KNEZ Lazar Hrebeljanović(1329-1389), osnivač grada Kruševca, dobio je svoj hologram!

НЕСВАКИДАШЊЕ - КНЕЗ ЛАЗАР ДОБИО ХОЛОГРАМ: Погледајте како изгледа оснивач Крушевца, дочекиваће све посетиоце Народног музеја (ФОТО)

Foto: Narodni muzej Kruševac, S.Babović

Hologram kneza je postao deo stalne postavke Narodnog muzeja u Kruševcu, kroz originalan projekat „Muzej budućnost“, koji su podržali Ministarstvo kulture i lokalna samouprava. Osim holograma, muzej je razvio i aplikaciju, koja predstavlja virtuelnu turu i upoznavanje sa svim eksponatima stalne postavke.

Autori profesorka informaike Tatjana Delić i direktor muzeja Nikola Pantelić podvlače da će virtuelna šetnja kroz mobilnu aplikaciju biti uskoro dostupna i na Google apps store, što će omogućiti i „posetu“ muzeju samo sa mobilnim telefonom, sa bilo kog mesta na sveta.

Šta će sve moći da se vidi u stalnoj postavci muzeja, koja je dovršena od 2019.godine?

U 820 kvadrata izložbenog prostora u muzeju su izloženi tragovi Moravske Srbije (Kruševac, Stalać, Koznik), geološka zbirka sa atrakcijama poput vilice mastadonta starog oko 12 miliona godina, rimske figure iz 4. veka, numizmatički rariteti, mozaici, replike i maketa Kruševca iz 1374. godine, odnosno 1376. godine, zidni reljefi, konerzvirana maketa Vidovdanskog hrama iz 1912. godine, delo vajara Ivana Meštrovića.

Tu su i dragoceni legati kompozitora Stanislava Biničkog (1872-1942) i njegovog oca Stevana,uniforme iz Prvog svetskog rata, zastava 12. Pešadijskog puka Cara Lazara, zastava Pevačkog društva “Car Lazar”, brojna etnološka svedočanstva i brojne druge dragocenosti iz prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)