VOŽDOV ŠANAC OD GORE OTIMA: LJubiša Aničić na Čemernici brine o zemljanom utvrđenju iz Prvog srpskog ustanka

D. Gagričić

01. 09. 2023. u 09:44

PUTOKAZI na bukovoj dasci, sa natpisom "Karađorđev šanac", uz put za Čemernicu od prevoja Anatema, na regionalnom putu Prilike - Kokin Brod, namernike vode do kote 1347 i utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka.

ВОЖДОВ ШАНАЦ ОД ГОРЕ ОТИМА: Љубиша Аничић на Чемерници брине о земљаном утврђењу из Првог српског устанка

Foto D. Gagričić

Šanac je iznad ivanjičkih sela Preseka i Maskova i puta koji vodi u kotlinu Moravice, veličine 40x50 metara, sa bedemom od zemlje, mestima za džebanu, ali i velikim rovom iskopanim okolo.

- Izmakoše mi se dani, ne stigoh da pokosim travu u šancu i posečem breze, ive i jasike što letos izrastoše... Za koji dan će šanac sinuti - vajka se Ljubiša Aničić (56) iz Preseke, nekadašnji radnik "Puteva", kao da nas uvodi u primaću sobu gde je neki mali nered.

Aničić je stalno na usluzi namernicima, najčešće lovcima i planinarima. Kao da je vodič ili kustos, pokazuje im i nedaleko podignut krst i sa belegom bunama i bici na Čemernici 1876. godine, presudnoj u Javorskom ratu, kada je major Mihailo Ilić sa Drugom užičkom brigadom zaustavio prodor Turaka prema Čačku.

- Zamolio sam šumare kada su 1984. godine pošumljavali vis da ne ulaze u šanac, pa su zasadili samo dve smrče. Tri godine kasnije ovde je đed Milan, koji je živeo u Engleskoj, kupio imanje pogodno za mašinsku obradu. Kasnije sam podigao kućicu, pa često u ovu vazdušnu banju izlazim. Inače, duže od tri decenije gori ne dam u šanac: čim krene rastinje - potegnem kosjer, kosu, makaze, pa je šanac kao iz davnih vremena kad se ovde okupljali čobani i narod o praznicima.

Nema planine u Starom Vlahu bez toponima Karađorđev šanac ili Šanac, Šančevi. Po visovima od Murtenice, Čemernice, Javora i Mučnja, preko Zlatara do Jadovnika i Golije - ova zemljana utvrđenja i narodna predanja svedoče o Karađorđevom pohodu u Staru Rašku u proleće 1809. godine, kada je vođa Prvog srpskog ustanka, vodeći najsposobnije vojvode i ličnim prisustvom i bitkama nagovestio namere Srbije: da preseče "veliki bogaz" - carigradski drum za Bosnu i ostvari vezu sa Crnogorcima i Hercegovcima...

Šančevi su prema onovremenoj vojnoj misli i praksi, zavisno od "mesta položenija", gradili i Srbi i Turci na pogodnom, vojno-strateškom mestu - za borbu, osmatranje, straže, odbranu od upada i udara u pozadinu. Zbog nemara i neznanja turističkih organizacija - šančeva nema na turističkim mapama, niti na info-tablama.

- Niko ne čuje apele za istraživanje?! S druge strane, planina Čemernica je puna znamenitosti, na kilometar odavde je znatno veći Turski šanac, pa u blizini pećina "sa odžakom", za nekoliko sati bi buldožer popravio put do Klanca i Kadine stene, raskrsnice puteva za Ivanjicu, Sjenicu i Novu Varoš - kazuje Ljubiša.

Zapisi

PRVE pisane tragove o šančevima ustanika ostavio je pisar starovlaškog vojvode Maksima Raškovića i kasnije berberin knjaza Miloša Obrenovića - Nićifor Ninković u memoarima "Žizniopisanija moja". Pišući o putu iz Topole "sa 30 bećara u Starovlašku" u proleće 1809. godine, Ninković pominje šančeve na Kosatici i kod Nove Varoši, popravku šanca na Javoru, gradnju dva šanca u Deretinu, te bitku na Kukutnici i čuvanje granice od Turaka.

Apeli za istraživanje

U ZAPADNOJ Srbiji jedino su neistraženi šančevi na prostoru od Zlatibora do Golije - u opštinama Nova Varoš, Ivanjica, Čajetina i Prijepolje. U Udruženju potomaka ratnika 1912-1918. "Vojvoda Petar Bojović" iz Nove Varoši uputili su apele za korake kao što je to u knjizi "Ustanički šančevi na Drini" uradio Valjevac Miloje Nikolić ili Dragica Premović iz Muzeja "Ras" u radu "Materijalna svedočanstva Prvog srpskog ustanka na području Sjenice i Novog Pazara".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)