KO JE NIKITA TOLSTOJ KOJEM SE SUTRA OTKRIVA SPOMENIK U VRŠCU: Rusiju je zvao otadžbinom, a Srbiju domovinom

Dragana Matović

14. 04. 2023. u 07:37

STOGODIŠNjICA rođenja ruskog akademika Nikite Iljiča Tolstoja (1923-1996), praunuka velikog ruskog pisca bila je povod da njegova porodica i rodbina dođu u Beograd. Svečanosti u Ruskom domu prisustvovalo je više od 20 Tolstojevih, koji žive u Rusiji i drugim evropskim zemljama. Oni će u subotu, na stogodišnjicu rođenja uglednog slaviste, otputovati u njegov rodni Vršac, gde će biti otkriven spomenik, rad ruskog vajara Ajdina Zejnalova.

КО ЈЕ НИКИТА ТОЛСТОЈ КОЈЕМ СЕ СУТРА ОТКРИВА СПОМЕНИК У ВРШЦУ: Русију је звао отаџбином, а Србију домовином

J. J. Baljak

Nikita Tolstoj je dete ruskih emigranata. Sin mornaričkog oficira odrastao je u Vršcu, rusko-srpsku gimnaziju završio je u Beogradu, a 1944. se kao dobrovoljac pridružio Crvenoj armiji, sa kojom je učestvovao u bitkama za Budimpeštu i Beč.

Vikipedija

Nikita Iljič Tolstoj

Po završetku rata sa porodicom se seli u SSSR gde završava Filološki fakultet, a 1987. postaje akademik Ruske akademije nauka i umetnosti.

ZEJNALOV: SPAJA RUSIJU I SRBIJU

UGLEDNI ruski vajar Ajdin Zejnalov izradio je četiri tone tešku bronzanu skulpturu Nikite Tolstoja i poklonio je Vršcu.

- Čast mi je što sam učestvovao u ovom projektu, jer je to još jedan most koji spaja Srbiju i Rusiju. Ujedno, to je i jedini spomenik posvećen Nikiti igde. Spomenik sam napravio na inicijativu Vladimira Iljiča Tolstoja. On mi je ispričao sve o Nikiti i o njegovoj povezanosti sa Srbijom. U procesu izrade učestvovale su i njegova supruga i obe ćerke. Bilo je veoma dirljivo dok su govorile o njemu. Sugerisale su mi koje su bile karakteristike njegovih očiju, nosa - rekao je Zejnalov, koji je juče prisustvovao postavljanju spomenika u Ruskom parku u Vršcu.

Ovaj spomenik je pre mesec dana predstavljen u Moskvi, u organizaciji Ministarstva inostranih dela Rusije. Njegov put do Srbije trajao je osam dana, avionom. J. J. Baljak

- Ovu godišnjicu morali smo da obeležimo u Beogradu i Vršcu, jer je moj suprug mnogo voleo Srbiju. Govorio je da je Srbija njegova domovina, a Rusija otadžbina - kaže za "Novosti" akademik Svetlana Tolstoj, slavista i lingvista. - Nikita je rođen i odrastao ovde i za njega je srpski jezik bio drugi maternji. Izučavao je i druge slovenske jezike i postao je slavista širokog profila. Istraživao je etnos preko jezika i stvorio novu naučnu disciplinu koja se zove etnolingvistika.

Z. Jovanović

Svetlana Tolstoj (druga zdesna), Nikitina supruga, u Ruskom domu u Beogradu

Udovica Nikite Tolstoja evocira uspomene na život svog supruga u Srbiji i Rusiji:

- Tek posle 20 godina od završetka Drugog svetskog rata Nikita je uspeo da se vrati u Beograd. Tada je doveo prijatelja i kolegu Dmitrija Lihačova, pokazao mu Beograd i dom u Zahumskoj 42 gde su živeli Tolstojevi.

Svetlana i Nikita imaju dve ćerke Marfu koja je studirala srpski jezik, i Fjoklu, poznatu voditeljku na ruskoj televiziji.Fjokla nam je saopštila da snima dokumentarni film o "srpskim Tolstojima" i da će snimanje biti završeno do kraja godine.

- Pre deset dana snimila sam dokumentarnu seriju o potomcima Lava Tolstoja - kaže ona. - Sada sam poželela da ispričam priču o ocu i dedi, čija je sudbina fascinantna. Planiram da u Srbiji uradim nekoliko epizoda. Osećam ljubav prema zemlji koju je moj otac mnogo voleo. Nikad nam tu ljubav nije nametao, ali Srbija je uvek bila prisutna. Kako sam zavolela Rusiju, jako sam zavolela Srbiju. Otac ih je voleo podjednako. Svako veče nas je ispraćao u krevet rečima: "Laku noć".

Z. Jovanović

Fjokla Tolstoj, Nikitina ćerka, u Beogradu

Pisac Lav Tolstoj i njegova supruga Sofija imali su trinaestoro dece. Njihov sin Ilija imao je Iliju i Vladimira, koji su emigrirali u Srbiju. Do 1945. Ilija je živeo u Beogradu, dok je Vladimir bio agronom u Novom Bečeju. Od njih su potekli takozvani srpski Tolstojevi. Oni, reklo bi se, kao i njihov slavni predak, ostavljaju duboke tragove u kulturi. Vladimir Tolstoj, koji je došao sa unukom je savetnik za kulturu ruskog predsednika Vladimira Putina. Natalija je poznata slikarka, Ilija novinar, a Petar potpredsednik parlamenta Državne dume Rusije.

KAD PUTIN KAŽE: "URADI NEŠTO"

SKORO dve decenije Vladimir Tolstoj je bio direktor muzeja Lava Tolstoja "Jasna Poljana". Postao je savetnik predsednika kada ga je Putin posle jednog oštrog izlaganja zamolio da ostane i rekao: "Toliko kritikuješ, a da li bi mogao nešto da uradiš, da budeš moj savetnik za kulturu?" Razmislio je i prihvatio. 

- Naša porodica je u pravom smislu te reči umetnička - kaže Vladimir Tolstoj koji punu deceniju savetuje Putina. - Moja deca se bave književnošću, pozorištem, filmom. Naši očevi su govorili: "Naša otadžbina je Rusija, zato što su se naši očevi rodili u Rusiji, naša domovina je Srbija, zato što smo se mi rodili u Srbiji." Mi smo se pak rodili u SSSR, to je naša domovina. A Srbija je naša otadžbina, jer su naši očevi odavde. Zato se s razlogom nazivamo srpski Tolstoji.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)