SLATKA, MALA, VOĆNA: Panakota - Savršen kremasti desert po italijanskom receptu

Бојана Јовановић

09. 09. 2024. u 10:00

PANNA cotta, što na italijanskom znači "skuvana pavlaka", klasičan je italijanski desert koji se ističe svojom kremastom teksturom i nežnim ukusom.

СЛАТКА, МАЛА, ВОЋНА: Панакота - Савршен кремасти десерт по италијанском рецепту

Foto Shutterstock

Ova poslastica se priprema kuvanjem slatke pavlake sa želatinom, što omogućava da se stegne i formira savršeno glatku i čvrstu strukturu.

Panakota se često servira sa voćnim prelivima kao što su jagode, maline, borovnice ili voćni sosovi. Osim voćnih dodataka, popularne su i varijacije sa karamelom, čokoladom ili vanilom.

Potrebno je:

- 250 ml slatke pavlake (mlečne)
- 50 ml mleka
- 30 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice želatina
- 200 ml soka od malina ili jagoda
- 30 g šećera u prahu
- crveno voće po izboru, sveže ili zaleđeno

Priprema:

Pomešajte slatku pavlaku, mleko, vanilin i kristal šećer i stavite da se zagreje. Kada provri sklonite sa ringle i umešajte želatin, koji ste prethodno natopili sa dve kašike hladne vode. Čim se želatin rastopi razlijte smesu sa mlekom u čaše i ostavite da se dobro rashladi. Sok od malina ili jagoda ukuvajte u gusti sirup, sa šećerom u prahu, pa ga rashladite. Tek onda razlijte sirup preko panakote, pospite crvenim voćem i ostavite da odstoji u frižideru dva sata, najkraće, da bi se dobro rashladila pre služenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Snaga zajedništva i solidarnosti