ZA LJUBITELJE KOKOSA, ČOKOLADE I JAGODA: Ovo savršenstvo ukusa oduševiće sve za svečanom trpezom (VIDEO)

Novosti online

19. 01. 2024. u 20:00

ČUPAVCI su čuveni kolači koji se prave od mekanog biskvita, a onda se umaču u čokoladu i kokos.

ЗА ЉУБИТЕЉЕ КОКОСА, ЧОКОЛАДЕ И ЈАГОДА: Ово савршенство укуса одушевиће све за свечаном трпезом (ВИДЕО)

Foto: Jutjub Printskrin/ Home Cooking Adventure

Postoji mnogo legendi kako je nastao recept za čupavce, ali ono što je sigurno jeste to da ih svi vole, a često se služe za slave i praznike. Danas vam predlažemo da umesto čuvenih kolača napravite tortu od istih sastojaka i tako obradujete i goste, ali i sebe fantastičnim ukusom vanile, kokosa i čokolade sa dodatkom jagoda i kremastog belog maskarpone fila. 

Sastojci:

Za biskvit:

3 jajeta 
70 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
100 g brašna
20 g putera

Za šećerni sirup:

50 g šećera
50 ml vode

Foto: Jutjub Printskrin/ Home Cooking Adventure

Za punjenje sa jagodama: 

250 g smrznutih jagoda
50 g šećera
1 kašika limunovog soka

Za glazuru: 

120 g čokolade 
140 ml slatke pavlake 
200 g kokosa
Za maskarpone fil:
250 g maskarpone sira
60 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
300 ml pavlake za kuvanje 
1/2 kašike želatina u prahu
2 kašike vode

Foto: Jutjub Printskrin/ Home Cooking Adventure

Recept za čupavci tortu:

Penasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilom, pa dodajte prosejano brašno. Lagano sjedinite, pa sipajte istopljeni puter i opet promešajte. Kalup premažite uljem, pa stavite pek papir i sipajte smesu za biskvit. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. 

U šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa. Dobijeni sirup sipajte u posudu.

Jagode odmrznite i procedite višak vode. Stavite jagode u šerpu i sipajte sok od limuna, dodajte šećer, pa kuvajte nekih 10 minuta, uz neprestano mešanje. Kada se smesa malo zgusne procedite. 

Foto: Jutjub Printskrin/ Home Cooking Adventure

Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom na pari. 

Želatin pomešajte sa vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vreme umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu, a onda dodajte vanilu i još malo mutite. Otopite želatin na pari, pa sipajte u fil. Promešajte. U maskarpone fil dodajte umućenu slatku pavlaku, pa lagano sjedinite.

Biskvit premažite prvo šećernim sirupom i onda prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokosom po vrhu i "zalepite" kokos po ivici. Stavite biskvit u frižider na pola sata. Presecite biskvit na 2 jednaka dela, pa jedan ponovo premažite šećernim sirupom. Stavite obruč za kolače preko i sipajte džem, pa poravnajte. Zatim sipajte maskarpone fil i poravnajte, a onda stavite drugi biskvit. Stavite u frižider na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu