HRSKAVE HEROVKE: Recept za najlepši starinski slovački kolač od 2 sastojka
Herovke su tradicionalni slovački kolači koji se pripremaju od jednostavnih sastojaka poput žumanaca i brašna.
Foto: Printskrin Youtube
Ovi hrskavi kolačići su deo slovačke kulturne baštine i često se pripremaju za posebne prilike poput venčanja i krštenja, posebno od strane kume.
Sastojci:
- 3 žumanceta
- 300 g brašna
Za dekoraciju:
- šećer i vanilin šećer
- cimet
Priprema:
Brašno i jaja sjedinite, pa umesite testo (kao za domaće rezance za supu). Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo da bude tanko i isecite trake širine palca.
Po 2-3 trakice, stavite u specijalnu kašiku sa rupicama i spustite u vruće ulje ili mast na nekih minut da se isprže. Ako nemate kutlaču za prženje, trakice umotajte oko prstiju (da dobijete loptu), stavite na kašiku sa rupicama i tako ih spustite u vrelu masnoću. Pripazite da ne izgore, izvadite i stavite na ubrus da upiju višak masnoće. Ohlađene kolače pospite šećerom i vanilin šećerom ili cimetom.
(still)
Preporučujemo
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
OVO JE STRAŠNO! Uznemirena Bilja otkrila gde je Aca bio u vreme MASAKRA - pevač mesecima u Australiji
PEVAČICA Biljana Jevtić oglasila se povodom terorističkog napada koji se dogodio u Sidneju. Njen suprug, pevač Aleksandar Aca Ilić, poslednja tri meseca proveo je upravo u tom gradu.
14. 12. 2025. u 19:24
Komentari (0)