UHAPŠENO SEDAM ITALIJANSKIH TERORISTA: Makron odustao od Miteranove doktrine, napali i bazu u Avijanu

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

28. 04. 2021. u 16:30

PO nalogu francuskog predsednika Emanuela Makrona jutros je u Francuskoj uhapšeno 7 pripadnika italijanskih “Crvenih brigada” tzv. ”Crvenih senki” kako su ih zvali u Francuskoj, a reč je o bivšim pripadnici ma italijanskih komunističko-terorističkih oružanih snaga koje su formirane 1970. i delovale sve do 1990. kada su napali američku vojnu bazu u Avijanu.

УХАПШЕНО СЕДАМ ИТАЛИЈАНСКИХ ТЕРОРИСТА: Макрон одустао од Митеранове доктрине, напали и базу у Авијану

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Cilj Crvenih brigada bio je da stvore komunističko društvo putem oružane borbe i terorističkim akcijama odvoje Italiju od Zapadne Alijanse, od Nato, jedno od najzvučnijih ubistava bilo je ono počinjeno nad premijerom Aldom Moro 1978, nakon čega je italijanska država krenula u odlučnu akciju protiv domaćeg terorizma.

Od 1989. njihova aktivnost je smanjena jer ih je većina uhapšena, a neki su našli utočište u drugim zemljama pa i u Francuskoj, ali iako se smatralo da su te terorističke snage potučene 1999. godine, ipak su njihove pojedinačne akcije nastavljene. Policija je 2003. godine u srcu Rima otkrila u jednom podrumu stambene zgrade tajno sklonište oružja koje je pripadalo Crvenim brigadama.

Od uhapšenih sedam, a traga se za još troje, njih četvoro su u Italiji osuđeni na doživotnu robiju, skrivali su se dugi niz godina u Francuskoj, gde su imali azil i uživali slobodu po čuvenoj “Miteranovoj doktrini”, to jest 1985. kada je usledila odluka da se ne isporuče Italiji traženi italijanski teroristi, a koji su počinili terorističke akcije.

Jutošnje hapšenje je usledilo nakon bilateralnih priprema između dve zemlje koje su trajale više meseci uzimajući u obzir njihova teška krivična dela, ubistva, koja su počinili u Italiji između 1970. i 1980. godine, ubistva, otmice pripadnika italijanskh vlasti i doborostojećih industrijalaca.

Francuskom Apelacionom sudu u roku 48 sati biće predstavljen zahtev za izručenje terorista u Italiju i Generalno tužilaštvo Suda doneće odluku o zatvoru ili nadgledanoj slobodi u vremenu neophodnom da se prouči italijanski zahtev za ekstradiciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna