DIREKTOR BIONTEKA PROGNOZIRA: Evropa će dostići kolektivni imunitet ovog leta, moraće i treća fajzerova vakcina

Tanjug

28. 04. 2021. u 16:15

EVROPA može da postigne kolektivni imunitet protiv korona virusa u roku od tri do četiri meseca, izjavio je danas izvršni direktor nemačke farmaceutske kompanije BioNTek Ugur Sahin, koja je sa američkim partnerom Fajzerom razvila svoju vakcinu protiv covid-19.

ДИРЕКТОР БИОНТЕКА ПРОГНОЗИРА: Европа ће достићи колективни имунитет овог лета, мораће и трећа фајзерова вакцина

Foto: J.S.

-Evropa će dostići kolektivni imunitet u julu, najkasnije do avgusta- rekao je Sahin novinarima, preneo je AP.

On je upozorio da kolektivni imunitet u početku neće uključivati decu, jer je do sada vakcina odobrena samo za osobe starije od 16 godina.

Sahin je istakao da podaci ljudi koji su primili vakcinu pokazuju da imuni odgovor vremenom slabi i da će verovatno biti potrebno da dobiju i treću dozu vakcine.

Prema njegovim rečima, studije pokazuju da efikasnost vakcine BioNTek-Fajzera pada se 95 procenata na oko 91 odsto nakon šest meseci.

-Shodno tome, potrebna nam je treća doza da bi se zaštita od vakcine vratila na skoro 100 odsto ponovo- rekao je Sahin.

On je sugerisao da bi treća doza mogla biti data posle devet do 12 meseci od prve doze.

-I onda pretpostavljam da će verovatno biti potrebno vakcinisati se svake godine ili možda svakih 18 meseci- naglasio je Sahin.

Sahin je rekao da je BioNTek testirao svoju vakcinu na više od 30 varijanti, uključujuhi sada dominantnu koja je prvi put otkrivena u Britaniji i otkrio da vakcina izaziva dobar imunološki odgovor na gotovo sve njih u laboratoriji.

U slučajevima kada je imuni odgovor bio slabiji, on je ipak bio dovoljan, rekao je on, ne navodeći tačne brojke.

Upitan o novoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, Sahin je rekao da se efikasnost vakcine protiv nje još istražuje.

-Ali indijska varijanta ima mutacije koje smo prethodno istražili i protiv kojih, takođe, deluje naša vakcina, tako da sam i ja uveren u to- istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)