ČEŠKA ODBACUJE OPTUŽBE: U skladištu u Vrbjetici nije se nalazilo zabranjeno oružje

Novosti onlajn

26. 04. 2021. u 22:19

SPEKULACIJE da se zabranjeno oružje nalazilo u skladištima u selu Vrbjetice, nisu tačne, što je prethodno potvrdio sud, saopštilo je Ministarstvo odbrane Češke na Tviteru.

ЧЕШКА ОДБАЦУЈЕ ОПТУЖБЕ: У складишту у Врбјетици није се налазило забрањено оружје

Arhiva

- Spekuliše se da se u Vrbjetici nalazilo zabranjeno oružje. To nije istina, što je i sud potvrdio. Češka se pridržava međunarodnih sporazuma - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Premijer Češke Andrej Babiš ponovio je danas da je jedini uzrok eksplozije u Vrbjetici 2014. godine - napad ruskih agenata.

Imajući u vodu da je predsednik Češke Miloš Zeman saopštio juče da on ništa ne zna o ruskoj umešanosti u eksploziju, da ne postoje dokazi za ove tvrdnje, premijer je odgovorio: „To smo dobili od policije. Predsednik (Miloš Zeman) je govorio je o prvobitnoj verziji sa kojom je policija radila od 2014. godine. To je bila verzija o lošem rukovanju (radnika) oružjem na skladištu“, rekao je premijer na sastanku sa šefom države.

On je saopštio da se slaže sa mišljenjem potpredsednika Vlade Jana Gamačeka da je incident u Vrbjetici bio povezan sa kretanjem teritorijom Češke strane obaveštajne „jedinice 29155“. Po njegovim rečima, Vlada iznosi činjenice koje je dobila, ne samo od obaveštajne službe, već i od policije i Tužilaštva.

Podsetimo, Andrej Babiš je saopštio 17. aprila da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije