ZAHAROVA OBJASNILA: Mere protiv „neprijateljskih zemalja“ - odgovor na neprijateljske korake

Novosti onlajn

25. 04. 2021. u 15:12

UKAZ predsednika Rusije Vladimira Putina kojim se zabranjuje zapošljavanje državljana Rusije u diplomatskim misijama „neprijateljskih zemalja“ predstavlja odgovor na agresivno ponašanje Zapada, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ОБЈАСНИЛА: Мере против „непријатељских земаља“ - одговор на непријатељске кораке

Foto: EPA

- Oduvek smo isticali miroljubivu prirodu naše spoljne politike... Takav pristup jasno je propisan i izražen, uključujući u mnogim govorima, intervjuima i izjavama rukovodstva naše zemlje. Ali, takođe smo uvek isticali da sva dejstva koje mi kvalifikujemo kao neprijateljska nikada neće ostati bez odgovora. Odgovori su različiti. A paket mera koji se sada preduzima je, naravno, takođe kontramera - rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Ona je istovremeno izrazila uverenje da će „i ovaj ukaz i buduća naredba koja se sada razrađuje, biti predstavljeni kao agresivna dejstva naše zemlje, što nije tačno“.

- To nisu agresivna dejstva naše zemlje, to je odgovor. To je zaštita naše zemlje, naše države, od neprijateljskih i postupaka onih kojima ne damo mira - dodala je Zaharova.

Formiranje spiska

Prema njenim rečima, trenutno se formira odgovarajući spisak.

- Naravno, ovaj vladin nalog se priprema u međuresorskom formatu. Ali, kao vrlo dobro znamo, cela priča započela je od još jednog kruga apsolutno neprijateljskih poteza Sjedinjenih Američkih Država za uvođenje novih sankcija protiv naše zemlje i naknadnim proterivanjem ruskih diplomata bez razloga - precizirala je ona.

Portparolka je rekla da može da potvrdi da se na spisku država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke nalaze Sjedinjene Američke Države.

- Ostale države, njihove nazive ćete saznati kada se objavi vladina uredba i pojavi odgovarajući spisak - dodala je Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u petak Ukaz o primeni kontramera protiv država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke. Dokument je donet u cilju zaštite interesa i bezbednosti Rusije. Prema tom dokumentu, ograničava se zaključivanje radnih ugovora i drugih sličnih ugovora između diplomatskih predstavništava, konzularnih predstavništava, predstavništava državnih organa stranih država koje su preduzele neprijateljske akcije protiv Rusije i fizičkih lica na teritoriji Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!