"GLUPOSTI I IZMIŠLJOTINE": Ukrajina optužila Rusiju da namerava da rasporedi nuklearno oružje na Krimu

Novosti onlajn

14. 04. 2021. u 22:20

MINISTAR odbrane Ukrajine Andrej Taran je za vreme govora u Evropskom parlamentu izjavio da Rusija namerava da rasporedi nuklearno oružje na Krimu. Ruski senator Sergej Cekov smatra da je ta izjava diktirana željom da se zastraše zapadne zemlje.

ГЛУПОСТИ И ИЗМИШЉОТИНЕ: Украјина оптужила Русију да намерава да распореди нуклеарно оружје на Криму

Foto: Printscreen

- Infrastruktura Krima priprema se za potencijalno raspoređivanje nuklearnog oružja...Prisustvo nuklearnog oružja na poluostrvu predstavlja probleme vojno-političke, pravne prirode - rekao je ministar, obraćajući se poslanicima potkomiteta za odbranu i bezbednost Evropskog parlamenta

Pritom, Taran nije obrazložio svoju tačku gledišta, niti je izneo dokaze u korist te tvrdnje.

Taran je takođe istakao da Rusija „predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine“ i zahvalio je evropskim zemljama na pomoći koju pružaju Kijevu.

- Veoma mi je drago što vaše zemlje posvećuju takvu pažnju i što preduzimaju mere kako bi pokušale da zaustave neprijateljske akcije Rusije na granicama Ukrajine - dodao je ukrajinski ministar, ističući da su u Ukrajini veoma zabrinuti zbog kretanja ruskih vojnika u blizini ukrajinskih granica.

Član međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije, senator sa Krima Sergej Cekov prokomentarisao je izjavu ukrajinskog ministra, rekavši da su to sve gluposti i izmišljotine.

- Ukrajina jednostavno širi strah u Evropskom parlamentu i Evropskoj uniji. Taran, očigledno, pokušava da izazove sažaljenje evropskih zemalja prema Ukrajini kako bi u svoj toj buci izmolio novac i tranše - rekao je Cekov.

Senator je istakao da nema nikakve informacije o razmeštanju nuklearnog oružja na Krimu.

- Raspoređivanje bilo kakvog oružja na teritoriji Rusije je suvereno pravo Ruske Federacije. Svi u svetu bi trebalo to da razumeju. Ukrajina namerno stalno podstiče vojnu temu, temu agresije. Shvatamo da zemlje NATO-a podstiču Kijev na toliko agresivnu retoriku. Rusija samo preduzima uzvratne korake kako bi osigurala bezbednost svojih granica - rekao je Cekov.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!