BERLIN PRELOMIO: Počeli zvanični razgovori sa Moskvom o nabavci vakcine „Sputnjik Ve“

Novosti online

08. 04. 2021. u 20:35

БЕРЛИН ПРЕЛОМИО: Почели званични разговори са Москвом о набавци вакцине „Спутњик Ве“

Foto: Tanjug/AP

RUSKI fond za direktne investicije počeo je pregovore sa nemačkim vlastima o isporuci vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), navodi se u saopštenju Fonda.

„Ruski fond je započeo pregovore sa predstavnicima vlade Nemačke o preliminarnom sporazumu o kupovini ‘Sputnjika Ve’ za Nemačku“, navodi se u izjavi na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

Nekoliko nemačkih regiona ranije je najavilo spremnost da razgovara o snabdevanju i proizvodnji ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“. Savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Brandenburg najavile su da si spremne da započnu takve pregovore sa Moskvom. ​

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DOK BERLIN PRELAMA BAVARSKA JE VEC KUPILA

08.04.2021. 21:27

Sta vise, postigli su sporazum sa rusima, da proizvodnju otpocnu i u Bavarskoj. Ljudi se opametili, i ne veruju vise u anglo-saksonsku propagandu.