SIMPATIJE PO NOTAMA LIDERA: Na koji način i koliko rukovodioci velikih sila oblikuju odnos svog naroda prema drugima

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 03. 2021. u 23:12

PREMA Rusiji čak 77 odsto građana SAD ima negativan stav, što je rekordno veliki procenat i porast za pet odsto u poređenju sa prethodnom godinom, pokazalo je najnovije sociološko istraživanje Galupa.

СИМПАТИЈЕ ПО НОТАМА ЛИДЕРА: На који начин и колико руководиоци великих сила обликују однос свог народа према другима

Foto AP

Ruski sociolozi smatraju da je to zbog sve agresivnijih izjava američkih političara i medijske kampanje koja se vodi protiv Moskve. Tako "krajnje nagativan" odnos prema Rusima ima 36 odsto Amerikanaca, a pozitivan tek 22 odsto.

Kad su god rukovodioci velesila verbalno napadali svoje suparnike a mediji davali veliki publicitet, menjao se odnos naroda prema određenoj zemlji. Tako je bilo i u vreme Regana i Gorbačova kada je američki predsednik SSSR nazivao "imperijom zla". Ali kad je manje-više normalizovao odnose sa Gorbačovom, i mediji su krenuli sa drugom pesmom.

U vreme vladavine Donalda Trampa veliki broj Amerikanaca je počeo da doživljava Rusiju kao neprijateljsku zemlju. To potvrđuje istraživanje "Ekonomista" objavljeno u decembru 2020. godine. Tada je procenat Amerikanaca koji smatraju Rusiju neprijateljskom zemljom porastao za 11 odsto u odnosu na 2017.

Direktor Fonda za izučavanje SAD pri "Lomonosovu" Jurij Roguljev kaže da se stereotipi u SAD o Rusiji nisu promenili, pa se manipulacijama javnog mnjenja povećava broj onih koji Rusiju doživljavaju neprijateljskom državom.

Ta političko-medijska kampanja iz Vašingtona ima svoj eho u Rusiji, pa i odnos njenih građana varira od stanja političkih odnosa na vrhu. Fond javnog mnjenja Rusije je 2018. godine napravio sociološko istraživanje koje je pokazalo da 34 odsto Rusa ima loš odnos prema SAD, a polovina ispitanika im je kazala da ih Amerika ne zanima. Samo godinu dana ranije broj onih građana Rusije koji imaju negativan stav prema Americi bio je znatno manji - 22 odsto.

Što se tiče odnosa prema Kini, i tu se stavovi SAD i Rusije razlikuju.

Tako čak 79 odsto anketiranih Amerikanaca ima negativan stav prema Kini, a pozitivan tek njih 20 procenata. Samo 13 odsto republikanaca se dobronamerno odnosi prema Kini, a među demokratama ih je još manje, samo osam odsto.

Sa druge strane, Moskva smatra da su odnosi sa Pekingom trenutno na najvišem nivou. Poslednje veliko istraživanje u Rusiji o odnosu prema Kini je napravljeno 2018. i ono je pokazalo da 62 odsto Rusa smatra Kinu prijateljskom zemljom, dok 16 osto ima uzdržan odnos prema njoj. Posle toga, iz godine u godinu raste procenat ljudi koji smatraju da se odnosi Kine i Rusije poboljšavaju.

KINESKE SIMPATIJE ZA PUTINA

ŠTO se tiče Kineza, oni u velikoj većini imaju pozitivan odnos prema Rusima, pogotovo prema predsedniku Putinu. Ruski lider je najpopularniji strani političar, pa su simpatije građana Kine prema Rusima porasle od 46 na 66 odsto. Zanimljivo je da su kineska istraživanja pokazala da negativan stav prema Putinu i Rusiji imaju oni Kinezi koji su studirali na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)