MNOGE JE NADAHNUO SVOJIM POSTUPCIMA: Britanija se oprostila od kapetana Toma (FOTO)

tanjug

27. 02. 2021. u 18:25

МНОГЕ ЈЕ НАДАХНУО СВОЈИМ ПОСТУПЦИМА: Британија се опростила од капетана Тома (ФОТО)

Foto: EPA

Kapetan ser Tom Mur, veteran iz Drugog svetskog rata koji je prikupio milione funti za britansku zdravstvenu službu tokom pandemije korona virusa, sahranjen je danas uz najviše vojne počasti.

U skladu sa trenutnim pandemijskim ograničenjima, sahrani u krematorijumu Bedford u centralnoj Engleskoj prisustvovalo je samo osam članova uže porodice pokojnima, ali je događaj prenošen na televiziji, javlja Rojters.

Murov kovčeg nosilo je šest vojnika iz Jorkširskog puka, moderne verzije ratnog njegovog puka, počasna garda ispalila je tri plotuna, a avion Daglas C-47 Dakota iz Drugog svetskog rata izveo je prelet.

Mur je umro je 2. februara od posledice kovid-19.

U žiži javnosti našao se uoči svog stotog rođendana prošle godine, kada je postavio sebi izazov da pređe 100 krugova svoje bašte da bi skupio skromnih 1.000 funti. Ipak, na kraju izazova ukupna prikupljena suma iznosila je oko 39 miliona funti.

Kraljica Elizabeta je kapetana Mura proglasila vitezom odavši mu priznanje za trud, dok je Bela kuća nakon njegove smrti komentarisala da je "nadahnuo milione svojim životom i svojim postupcima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)