HJUNDAI I KIA: Ne pregovaramo s Eplom, akcije zaronile

Tanjug

08. 02. 2021. u 19:18

JUŽNOKOREJSKI proizvođači automobila Hjundai i Kia saopštili su danas da ne pregovaraju sa Eplom o razvoju autonomnih vozila, nakon čega su njihove akcije zabeležile oštar pad na južnokorejskoj berzi.

ХЈУНДАИ И КИА: Не преговарамо с Еплом, акције зарониле

Foto: Piksabej

Akcije Hjundaija su pale 6,21 posto, a deonice Kia Motorsa su se strmoglavile za oko 15 procenata, preonsi CNBC. Snažno su pale i akcije drugih Hjundaijevih podružnica, uključujući Hjundai Via, Hjundai Mobis i Hjundai Glovis.

„Hjundai Motor ne pregovara sa Eplom o razvoju autonomnom vozila", saopštio je najveći južnokorejski proizvođač automobila, dodajući da su primili zahteve od više drugih kompanija u kojima se predlaže zajednički razvoj autonomnih električnih vozila, ali da ništa još nije odlučeno jer je sve "u ranoj fazi“.

Sličnu informaciju je na berzi objavila i Kia Motors, drugi najveći proizvođač automobila u Južnoj Koreji, inače podružnica Hjundaija.

Američka tv stanica podseća da je Hjundai prvobitno objavio u januaru da je u početnoj fazi pregovora s Eplom, te da je kasnije prepravio saopštenje ne spominjući proizvođača ajfona. To je uticalo da akcije Hjiundaija i njegovih povezanih kompanija, uključujući Kia Motors, u to vreme zabeleže skok cene.

Pored toga, CNBC je ovog meseca izvestio da je Epl blizu finalizacije sporazuma s Hjundaijem i Kiom o proizvodnji autonomnog električnog vozila pod brendom Epl u pogonu Kije u Vest Pointu u DŽordžiji.

Pozivajući se na svoje izvore, ova redakcija je prenela tada da dogovor još uvek nije postignut i da će Epl na kraju možda odlučiti da se udruži sa nekim drugim proizvođačem vozila, ili da bi, uz sporazum s Hjundaijem, mogao da proširi saradnju na planu autonomnih vozila sa još nekom kompanijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)