FRANCUSKOJ PRETE JUŽNOAFRIČKI I BRAZILSKI SOJ: Zasad nema karantina, vakcinacija kreće od subote

SITUACIJA sa korona virusom ostaje naročito osetljiva, uz 20.000 slučajeva novobolelih, 1.600 novih pacijenata i 320 preminulih dnevno u proseku, poručio je u četvrtak francuski premijer Žan Kasteks.

ФРАНЦУСКОЈ ПРЕТЕ ЈУЖНОАФРИЧКИ И БРАЗИЛСКИ СОЈ: Засад нема карантина, вакцинација креће од суботе

Foto AP

On je naglasio da pritisak na bolnice ne prestaje i da je trenutno od ukupnog broja onih na bolničkom lečenju, 60 odsto bolesnika od kovida. Ipak, poručio je da se situacija u Francuskoj razlikuje od mnogih susednih zemalja.

- Naše brojke su svakako visoke, ali su relativno stabilne – rekao je Kasteks.

Francuski premijer je naglasio da je procenat mortaliteta u ovoj zemlji trenutno jedan od najmanjih u Evropi, a procenat pozitivnih testova globano stabilan, što je pripisao odabranoj i adaptiranoj strategiji koja je, kako je poručio, omogućila da se zadrži kontrola nad epidemijom.

Kasteks je naveo postojanje rizika od širenja novih varijanti, koje su mnogo više zarazne, istakavši da to nije potencijalna, nego realna pretnja. Zbog toga se, kaže, razmišljalo o trećem opštem karantinu. Ali, uzmajući u ozbir sanitarne i sve druge parametre, uključujući i ekonomske i psihološke, do toga, na ovom stadijumu, neće doći. Premijer je dodao i da je Unesko pohvalio Francusku da je među onim zemljama koje su uspele da škole drže što više otvorenim tokom pandemije.

- Zbog toga novi opšti karantin može da se razmatra samo kao poslednja mera. Situacija to u ovom trenutku ne opravdava – kazao je Kasteks.

Francuski premijer, međutim, nije iskučio mogućnost da bude uveden, ako se situacija naglo pogorša.

- Krenuli smo u trku s vremenom sve dok vakcinacija ne pokaže svoj puni efekat. Svaki dan je važan – poručio je.

Trenutne mere ostaju na snazi. Podsetimo, u francuskoj je propisan policijski čas u trajanju od 12 sati, od 18 do 6 ujutro. Takođe, uopšte ne rade restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, galerije, muzeji, sklijališta... Zatvoreni su odnedavno i svi tržni centri površine veće od 20.000 kvadrata.

- Nije trenutak da se mere popuste – rekao je Kasteks i dodao da je svestan koliko su one teške za mnoge sektore, od privrede, do studenata.

Pozvao je Francuze da se ne opuste i da maksimalno poštuju propisane mere. Podsetimo, to su nošenje maski i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, držanje distance od metar i po do dva, redovno pranje ili dezinfikovanje ruku, rad od kuće kad god je to moguće...

- To nije samo pitanje discipline, već i poštovanja bližnjeg i solidarnosti – skrenuo je pažnju premijer.

Kada je reč o kampanji vakcinisanja, Kasteks je naglasio da su ciljevi "prekoračeni" i da je u januaru, umesto planiranih milion doza, dato 1,6 miliona, ali da je "put još dug". Dodao je i da je vlast preuzela odgovornost za odabranu strategiju, da prvo vakciniše najosteljivije grupe i da je taj proces i najduži. Do kraja sedmice će, prema njegovim rečima, prvu vakcinu dobiti svi stanovnici staračkih domova.

- Poverenje je tu. Sve više Francuza želi da se vakciniše – rekao je Kasteks.

On je naveo da se poslednjih dana vakciniše po 100.000 ljudi dnevno. Trenutno, vakcinu mogu da prime stariji od 75 godina, oni s teškim patologijama i lekari preko 50 godina starosti.

Ipak, jasno je da vakcina nema dovoljno. Javljaju se mnogi mlađi od 50 ili 40 godina i pitaju se kada će doći na red. Vlasti obećavaju da će svi koji to žele, biti cepljeni "do kraja leta".

Do aprila, prema rečima premijera, dostići će se cilj da se vakcina predloži svim doborovoljnim osobama starijim od 75 godina ili mlađim s teškim kormobiditetom. Namera je da se do maja predloži vakcinacija svim starijim od 65 godina, a do kraja leta svim odraslima.

Od subote kreće vakcinacija i novom vakcinom "astrazeneka".

- To će nam omogućiti da ubrzamo ritam vakcinisanja. Zahvaljujući ovoj vakcini ostvarićemo cilj od 4 miliona cepljenih do kraja februara – rekao je Kasteks.

Ovo cepivo će se prvo dati svim zaposlenima u zdravstvu bez obzira na godine, zatim osobama od 50 do 65 godina sa kormobiditetom, a onda i svima od 50 do 65 godina, imajući u vidu da za sada nije predviđeno za starije.

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran, koji je takođe prisustvovao konferenciji za medije, naglasio je da se u zemlji vrše 4 testa svake sekunde, kao i da su vlasti naročito zabrinute južnoafričkom i brazilskom varijantom, dok je minstarka industrije Anjes Panije Rinaše istakla da će Francuska, sukcesivno, od marta početi da proizvodi četiri vakcine na svom tlu – "modernu" od marta, "biontek" od aprila i "kjurvak" od maja, ukoliko dobije dozvolu, dok će "Sanofi" od juna proizvoditi "fajzerovo" cepivo.

Takođe, u francuskoj prekomorskoj teritoriji Majot je uveden opšti karantin na tri nedelje. Mnogi i u kontinentalnom delu zemlje rezonuju da je bolje tri nedelje "lokdauna", nego policijski čas koji se provlači mesecima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna