NEMAČKI DESNIČARI SE NAORUŽAVAJU: Čak 35 odsto više ih ima dozvolu za oružje

Tanjug

02. 02. 2021. u 19:24

U NEMAČKOJ je 2020. zabeležen nagli porast izdavanja dozvola za nošenje vatrenog oružja za registrovane pripadnike radikalno desne scene, saopštila je nemačka vlada.

НЕМАЧКИ ДЕСНИЧАРИ СЕ НАОРУЖАВАЈУ: Чак 35 одсто више их има дозволу за оружје

Ilustracija / Foto N. Skenderija

"Krajem 2020. je 1.200 pripadnika radikalne desnice legalno posedovalo oružje" proizlazi iz saopštenja vlade nakon pitanja poslaničkog kluba stranke Levica u Bundestagu.

To je porast od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Hina.

Istovremeno i pripadnici pokreta tzv. Građana Rajha (Reićsbuerger), koji ne priznaju Nemačku u sadašnjoj formi, ali ih direktno ne svrstavaju u ekstremnu desnicu, poseduju 528 dozvola za nošenje vatrenog oružja.

Stranka Levica je upozorila na to da se radi o "opasnom trendu".

"Ovaj porast je dokaz za rastuću opasnost koja dolazi od neonacista i rasista", kaže Martina Rener, portparol poslaničkog kluba stranke Levica u Bundestagu.

Rener, koja je i sama meta stalnih pretnji i napada koji dolaze s krajnje desnog političkog spektra, apelovala je na bezbedonosne službe da promene taktiku borbe protiv radikalno desne scene.

Foto: Robert Michael/dpa via AP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke objavilo je da trend povećanja legalno naoružanih pripadnika krajnje desnice treba povezivati s rastom broja njenih pripadnika.

Krajem 2019. ministarstvo je broj pripadnika ekstremne desnice procenjivalo na 32.080, a od toga, njih oko 13.000 registrovani su kao nasilni.

Dozvola za posedovanje vatrenog oružja omogućava posedovanje lovačkog ili sportskog oružja, ali samo za nošenje u lovu ili u streljani.

Od prošle godine ministarstvo unutrašnjih poslova svake tri godine proverava da li osobe s oružanim listom ispunjavaju uslove za posedovanje oružja. U to spada i provera pripadnosti nekoj od zabranjenih organizacija koje se nalaze na listi nemačke Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati