UKRAJINA SE SPREMA ZA RAT: Situacija u Donbasu sve napetija, politika Kijeva sve agresivnija

Novosti online

21. 01. 2021. u 21:59

УКРАЈИНА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: Ситуација у Донбасу све напетија, политика Кијева све агресивнија

Foto: EPA

SITUACIJA u Donbasu je postala napetija, a problem sa rešavanjem ukrajinske krize je to što Kijev i dalje ne želi da odustane od ideje da vojnim putem povrati kontrolu nad Donjeckom i Luganskom, rekao je opunomoćeni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov.

- Čak i na nivou političkih izjava vlasti iz Kijeva se 'oštre' za rat protiv Donbasa. I javna saopštenja i ponašanje zvaničnog Kijeva ostaju agresivna i potpuno neodgovorna. U načinu na koji ukrajinska vlast počinje godinu nema ništa dobro za stanovnike Ukrajine - rekao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, napadi Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu nisu prestajali čak ni za praznike.

- Situacija u Donbasu je u poslednje vreme postala napetija, a to je povezano sa brojnim kršenjima režima prekida vatre od strane Ukrajine. Pucnjava i sabotaže ukrajinskih Oružanih snaga nisu prestajali ni tokom praznika - precizirao je ruski predstavnik.

On je podsetio da niko nije zvanično odustao od režima prekida vatre, ali da je situacija nekoliko puta bila blizu veoma opasne granice. Grizlov je istakao da je neophodno da se „Ukrajina vrati formatu dodatnih mera“ i da je za rešavanje unutar ukrajinskog sukoba neophodno da Ukrajina potvrdi da je privržena Minskim sporazumima i normandijskom formatu.

Grizlov je takođe saopštio da je 20. januara u Ukrajinu doputovala nova aktuelna predsednica OEBS-a, ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde, gde se sastala samo sa jednom stranom ukrajinskog sukoba – Kijevom.

- Ako se predsednica OEBS-a sastaje samo sa jednom stranom sukoba i ne sastaje se sa predstavnicima Donjecka i Luganska to samo podstiče agresivnu politiku Kijeva u Donbasu, podstiče nove akcije ukrajinskih Oružanih snaga. Toga treba da su svesni u OEBS-u - upozorio je predstavnik Rusije.

On je zaključio da je sastanak u Kijevu sa onima koji krše Minske sporazume bez jasne osude takvih postupaka pogrešan i opasan potez, „ali rukovodstvo OEBS-a ima vremena da ispravi grešku, jer su Donjeck i Lugansk spremni za konstruktivnu saradnju“.

Prema njegovim rečima, u radu kontakt-grupe prvi put su zvanično učestvovali predstavnici javnosti Donjecka i Luganska, a Rusija pozdravlja takvo širenje dijaloga.

Danas je održan prvi sastanak kontakt-grupe za Donbas u 2021. godini.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)