KORONA SE ŠIRI MEĐU ŽIVOTINJAMA: U San Dijegu zaraženo osam gorila, virus im preneli zaposleni u ZOO vrtu

J. Ž. S.

11. 01. 2021. u 22:36

PRELIMINARNI rezultati pokazali su prisutnost virusa korona samo kod nekih gorila, ali budući da te životinje žive zajedno, službenici zoološkog vrta pretpostavljaju da je zaražena cela grupa od pet ženki i tri mužjaka gorila u Safari parku zoološkog vrta San Dijego u Kaliforniji.

КОРОНА СЕ ШИРИ МЕЂУ ЖИВОТИЊАМА: У Сан Дијегу заражено осам горила, вирус им пренели запослени у ЗОО врту

Foto: AP

Ovo je prvi poznati slučaj prenosa tog virusa na velike majmune, objavio je zoološki vrt.

Pretpostavlja se da je osam gorila zaraženo virusom od asimptomatskog člana osoblja, uprkos poštovanja strogih protokola biološke sigurnosti u skladu sa smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Zoološki vrt je testirao uzorke fekalija gorila nakon što su dve životinje počele da kašlju u sredu, navodi se u saopštenju.

- Tri gorile trenutno imaju simptome bolesti, uključujući kašalj, a ostali su pod nadzorom. Osim gušenja i kašljanja, gorile se dobro snalaze. Grupa ostaje zajedno, ali je u karantinu - rekla je Liza Peterson, izvršna direktorka Safari parka.

Virus koroona je pronađen i kod brojnih drugih vrsta divljih životinja u zarobljeništvu, uključujući nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronks u Njujorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barseloni u Španiji.

Gorile u San Dijegu prvi su poznati slučaj infekcije potvrđene kod majmuna. One su članovi porodice velikih majmuna koja takođe uključuje šimpanze, orangutane i bonoboe.

Virus se pojavio i kod brojnih kućnih pasa i mačaka, prošlog meseca američko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prvi poznati slučaj virusa korona kod životinje u divljini, a zaraza je otkrivena kod nerčeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku