PADA BROJ OBOLELIH U ITALIJI: Stanje bolje, ali nije vreme za ublažavanje mera

Tanjug

09. 12. 2020. u 09:54

TENDENCIJA pada broja novozaraženih korona virusom u Italiji je primetna, ali taj proces je spor i zato ne treba ublažiti anti-kovid mere, kaže direktor Odeljenja za prevenciju Ministarstva zdravlja Italije Đani Reza.

ПАДА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У ИТАЛИЈИ: Стање боље, али није време за ублажавање мера

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, dva faktora na osnovu kojih se utvrđuje epidemiološka situacija, faktor Rt i incidenca, odnosno procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, niži su u odnosu na prethodne dane.

U poslednja 24 sata broj novozaraženih u Italiji je oko 14 hiljada, dok je preminulih i dalje mnogo, jer su 634 osobe nove žrtve kovida-19.

Među njima su i tri lekara, pa se ukupan broj lekara žrtava korona virusa od početka pandemije popeo na 237.

-Prema broju lekara koji podležu zarazi, vratili smo se na nivo iz marta meseca - rekao je predsednik udurženja lekarskih komora Italije Filipo Aneli i potvrdio da još nije jasno kako je tako veliki broj žrtava među medicinskim osobljem uprkos svim merama zaštite i predostrožnosti.

Na redovnoj konferenciji za štampu šef odseka za okolinu i zdravlje Visokog instituta za zdravstvo, doktor Gaetano Setimo, podvukao je važnost da se u kućama redovno provetravaju prostorije, najmanje 5-do 10 minuta svakoga sata, da bi se pročistio vazduh.

-Ukoliko se prostorije ne provetravaju, naše kuće mogu postati faktor rizika za ukućane. Jer duži boravak više osoba u istim prostorijama i vazduh zasićen hemijskim isparenjima kucnih aparata i instalacija može uticati na naše zdravlje - rekao je Gaetano Setimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili