BEZOČNI NAPAD NA RUSIJU I KINU: Bolton ne bira reči, pomenuo Jugoslaviju i Trampa!

Tanjug

05. 12. 2020. u 19:09

BIVŠI savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika DŽon Bolton izjavio je danas da su Kina i Rusija najveća strateška pretnja za SAD i globalnu bezbednost, a da bi pobeda Donalda Trampa na izborima za predsednika nanela nepopravljivu štetu za zemlju.

БЕЗОЧНИ НАПАД НА РУСИЈУ И КИНУ: Болтон не бира речи, поменуо Југославију и Трампа!

Foto: EPA

Bolton je na Holberg debati 2020. iz bergena, koja je prenošena onlajn, rekao da je Kina na prvom mestu kao najveća strateška pretnja SAD i globalnoj bezbednosti, dok je Rusija odmah iza nje.

- Smatram da će Kina biti egzistencijalno pitanje za Zapad i za njegovu demokratiju tokom celog 21. veka jer sprovodi unutrašnju i međunarodnu politiku koja je suprostavljena zapadnim interesima i vrednostima - naveo je Bolton i dodao da više nije reč o komunističkoj zemlji, već o autoritarnom sistemu koji vrši pritisak na sve vrste slobode.

- Samo juće su zatvorili četiri lidera demokratskog pokreta u Hongkongu - rekao je Bolton i dodao da Peking na međunarodnom planu sprovodi svoj sofisticirani sajber ratni program.

On tvrdi da Kina pokušava da zloupotrebi pravila liberalnog međunarodnog sistema u celosti kako bi ostvarila svoje interese sprovodeči merkantilističku politiku u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

- Koristi kao oružje kompanije poput Huaveija i ZTE u cilju da preuzme u svoje ruke petu generaciju telekomunikacijskih sistema svuda u svetu - objašnjava Bolton i dodaje da je aktuelni kineski predsednik Si Điping najautoritarniji lider te zemlje od vremena Mao Cedunga.

Bolton tvrdi da Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada.

- To nije mišljenje samo kod većine Amerikanaca, već svuda u Evropi, Japanu, Australiji, Singapuru, ali i u drugim delovima sveta - kaže on i dodaje da Kina to radi sa neverovatnim uspehom.

- Ja im se zaista divim. Oni kradu intelektualnu svojinu, ne moraju da troše pare na istraživanja, već samo izvrše ''rekreiranje'' proizvoda i prodaju ih na tržištima proizvođača odakle su ih inače ukrali uz podršku i subvencije države - tvrdi bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Foto: EPA

Kaže da svet mora da izvrši pritisak na Kinu kako bi Peking obustavio to, ali ipak ne veruje da će Kinezi to uraditi, jer, kako kaže, što bi to radili kada se pokazalo da je to veoma uspešan biznis model za njih.

Kada je reč o Rusiji, Bolton kaže da je to opadajuća sila.

- Rusija je takozvana ekonomija jednog konja zasnovana na nafti i prirodnom gasu. Ali sve dok ima desetine hiljade komada nuklearnog naoružanja, to je druga priča i to je zemlja koja mora da se ima ozbiljno u vidu, što mislim i da činimo - smatra Bolton.

Kaže da Rusijom vlada autoritarni lider Vladimir Putin koji pokušava da povrati rusku hegemoniju i uticaj Moskve u sovjetskoj sferi, ali i na Bliskom istoku.

Po njegovom mišljenju, proizvodnja oružja za masovno uništenje, kao i globalni terorizam i radikalni islamizam su takođe velike strateške pretnje.

- Talibani i dalje igraju ozbiljnu ulogu u Avganistanu. Libija je i dalje u konfliktu. Na ulicama SAD i Evrope i dalje vidimo terorističke aktivnosti - objašnjava Bolton.

Kada je reč o nedavno okončanim izborima za predsednika SAD, on kaže da se plašio da će aktuelni predsednik Donald Tramp dobiti drugi mandat jer, prema njegovim rečima, neke od štete koje je napravio bi bile nepopravljive, a posledice dugoročne.

- To je i razlog što sam dao ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost SAD - kaže Bolton i dodaje da veruje da će šteta, koju je po njegovim rečima napravio Tramp na međunarodnom i unutrašnjem planu, biti brzo popravljena.

- Mislim da je Trampova vladavina samo iskustvo, a ne tendecija i mislim da će Tramp otići u istoriju kao najgori predsednik kojeg smo ikada imali - tvrdi Bolton i ne smatra da nastaje "trampizam".

Kaže da američki građani iz dana u dana sve više shvataju štetu koju je Tramp napravio.

- Tragedija je uopšte što je on bio nominovan i bio predsednik SAD. Ali takođe mislim da su takve bile okolnosti i da su demokrate u 2016. nominovale najgoreg kandidata kojeg su mogli - kaže Bolton, uz konstataciju da Tramp u protekle četiri godine nije ugrozio temelje američkih institucija.

Foto: EPA

Bolton tvrdi da ne postioji "trampizam" jer, kako objašnjava, Tramp nema filozofiju, nema strategiju, niti politiku, već je reč samo o Donaldu Trampu.

Međutim, dodaje on, takođe veruje da će i DŽozef Bajden biti predsednik SAD samo sa jednim mandatom.

Na pitanje da li smatra da su se pojavile nove tendencije koje su dovele do erozije demokratije, Bolton kaže da je to danas uočeno u zemljama koje su imale totalitarnije i autoritarnije režime na prostorima Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije, između ostalih, ali da ne smatra da je reč o globalnom trendu.

- To znači da nisu imali snažan pokret napred, poput Rusije koja se kretala od totalitarnog društva, preko kratkog iskustva sa demokratijom, pa vraćanje na autoritarni model - kaže Bolton i dodaje da se u poslednjih deset godina suočavamo sa diskunuitetom i u Evropi i u SAD koji se reflektovao i na političke tokove i to na različite načine.

Ali, zaključuje on, o tome više treba da brine EU zbog nategnutosti unutar Unije na što je uticalo, kako tvrdi i izlazak Velike Britanije, ali i unutrašnji problemi u zemljama članicama EU koji su se takođe reflektovale na nivou cele EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

zoran

05.12.2020. 19:57

Jedina pretnja svijetu ste vi gospodione Bolton i vama slicne marionete krupnog kapitala.Rusite vlade, izvodite demonstracije, krsite medjunarodno pravo, jer ga izmisljate po svojoj volji i kako vama odgovara, provodite reket prema dugim zemljama u vidu sankcija, jer tko nije vas poslusnik on je teriorista ,diktator,krsitelj ljudskih prava, a sve u cilju da skrenete pozornost sa problema u svojoj kuci, pa pokazujete kako se pali tudja kuca. Hvala Bolton takve ja ne trebam, a tko vas treba i sa djavolom tikve sadi.

Mija

05.12.2020. 20:31

Štovani. Taj Anglistički krvolok i vodi poreklo od onih"demokrata"krvoloka koji su istrebili domoroce u Americi,Australiji,Novom zelandu,radili pokolje po Koreji Vijetnamu ,bliskom istoku i da ne nabrajam dalje jer i to je previše .A sve to u ime "demokracije "i "humanosti" svoje pos...e rase i u ime njihove krune."Čovjek"je totalni kreten koji bi nas sve vratio u 15.vjek da samo ima moć ali hvala bogu i njegova će proć kao i svakog tiranina i krvoloka.ljp.

Nikola Uzelac

05.12.2020. 21:05

Зашто Болтон своју вредносну скалу није употребио да опише САД? Није могао, јер би видео да је много лошија по већини параметара и од Кине, и од Русије, а он то не би могао да поднесе. Добио би опис типа "оцвала велесила у суноврату" или тако нешто.

Vrag Naroda

05.12.2020. 21:27

Cinjenice se ne daju nazvati *bezocnim napadom*, receno su naprosto cinjenice. Niti marksizam nije ruski ili kineski izum, molim lepo.

Milan pavlovic

05.12.2020. 21:44

Bolton takve budaleastine dugo niste napisao.Kina i kineski narod su u svakom ljudskom smislu su bolji od vas i vasih zdruzenih zlocinaca odkada postojite okrvaviliste ruke i vasa dostojanstva oruzanom silom na svim tudjim teritorijama,jer svoje nemate,tude oteto je prokleto i zapanucevam uskoro

JUGO

05.12.2020. 23:04

Srbija se netreba bojati od TERRORISTICKE USA Jednostavno neka im kazu da moraju dase povuki iz Kosovo i Metohiju da vise ne okupiraju Srbsku Zemlju ..nije to kosto je bilo pre 25 g

Mama

24.12.2020. 23:06

@JUGO - U pravu ste.Treba im raci da odu mirno jer mi nokako ne ugrozavamo nj teritoriju ,te da prestanu krasti rudna blaga sa Kosova.Treba da plate odstetu za rusenja zagadjenje i ubijanje civila.. Proslo je vreme totalnog slepila.!!!

bager

06.12.2020. 16:57

Gospodine Bolton,vi USA imate divnu nacisticku demokratiju ,,nekaznjeno ubijate neduzne vec 60 godina ,,,ali doci ce vam kraj kao i Hitleru sto dosao,a mislio je da je najjaci ,nepobediv pre svega isprvan i castan do poslednje kapi " plave " krvi,,kad Amerika pocne da tone treba to slaviti odmah .

Nikola

06.12.2020. 18:15

Lovac je apsolutno nista bez lovine. Oni nekoga moraju da krive da bi pravdali sve pare koje trose za naouruzanje. Tramp im smeta jer pokusava da napravi mir. Ako je u celom svetu mir nema potrebe za proizvodnjom oruzija.

Djole Srba

07.12.2020. 23:43

Ovaj Bolton inače poznat kao Srbomrzac i lažov bio bi u stanju da počne nešto što nebi mogao da završi samo da ima moć. Da je Tramp ostao još jedan mandat verujem da bi se ameri dozvali pameti, možda bi ceo svet bolje živeo, dosta je ratova koje su oni vodili pod okriljem demokratije osvajajući i podkradajući ceo svet.

Tonci

11.12.2020. 13:53

Ko vam je kriv kini ste dali svu proizvidnju u njene sake. kad je ovladala tehnoligijom stvorila kadrovo jeftina sirovina sad vam glavni konkurent. sa dosta zemalja bluskig istoka ste slicno uradili skolivali ljude ucili svemu i svacemu sad su vam jaki protivnici.vi i vasa demokracija zelja za bogacenjem diveli ste zapad do unistenja i nestanka.