NOVA PROVOKACIJA AZERBEJDŽANA: Kandiduju lokalitete u Nagorno-Karabahu za UNESKO!

Tanjug

16. 11. 2020. u 19:13

AZERBEJDŽAN je pokrenuo aktivnosti da se grad Šuša i mostovi Koda Afarin uvrste na Uneskovu listu svetske baštine, izjavio je danas ministar kulture Anar Karimov.

НОВА ПРОВОКАЦИЈА АЗЕРБЕЈЏАНА: Кандидују локалитете у Нагорно-Карабаху за УНЕСКО!

Foto: EPA

Šuša i srednjovekovni mostovi sa lukovima nalaze se na teritoriji koja je prešla pod kontrolu Bakua nakon sukoba u Nagorno-Karabahu, prenosi TAS S.

Karimov je rekao da će međunarodnim i domaći stručnjaci koji su pozvani da posete Šušu posetiti istorijski centar grada da bi ga pregledali, nakon čega će se sastaviti dosije kandidata i predstaviti Unesku. Prema ministru, isti posao se obavlja i u vezi sa mostovima, uz sastavljanje dosijea.

- Pre svega, mostovi Koda Afarin moraju biti stavljeni na okvirnu listu Uneska. Nakon toga, pokušaćemo zajedno sa Islamskom Republikom Iran da ih stavimo na listu svetske baštine. Zajedno, pošto se ovi mostovi nalaze na granica - objasnio je Karimov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinijan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom primirju u Nagorno-Karabahu. Kako je rekao ruski lider, azerbejdžanske i jermenske snage zadržaće položaje koje su zauzele, dok će ruski mirovnjaci biti raspoređeni u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

posmatrač

18.11.2020. 08:31

Kakvi podli potezi. Dok se ne resi pravno status NK ne moze da se ponasa kao da je sve osvojeno i pravno u rukama Azerbejdzana. Turska posla, navikli da otimaju. A Jermeni sami na svetu.