TURSKI predsednik Redžep Taijip Erdogan izjavio je danas da Turska i samoproglašeni turski Severni Kipar, koji je posetio danas, više neće tolerisati "diplomatske igre" u međunarodnom sporu oko prava na priobalne resurse u istočnom Mediteranu i pozvao na pregovore o "dve zasebne države".

Komentari (2)

Bungi

16.11.2020. 07:36

Sultan bi na okupiranom dijelu svjevernog Kipra da dobije državu.? E nećeš ture, za UN postoji samo jedna država, Republika Kipar a njen glavni grad je Nikozija.

Kostas Gasopulos

16.11.2020. 09:17

Posle vojno-političke pobede u šestonedeljnom ratu za oblast Nagorno Karabah, rukovodstvo Turske nastavlja dalje u širenju svojih nacionalnih interesa na prostoru gde se već decenijama održava zamrznuti konflikt izmedju pravoslanih hrišćana i muslimama. Otvaranje puta za trajno cepanje Kipra na dve države čini se kao novi taktički potez rukovodstva Turske, a sve se to poklapa sa još većim zatvaranjem svih država EU pod pritiskom pandemije virusa Kovid - 19. Od Istčnog Mediterana do Južnog Kavkaza, na prostoru gde se utvrdjuje dominacija sadašnjeg rukovodstva Turske nema pomenutog virusa kao problema već je prioritet osvojiti planirani prostor nezavisno od potrebnih žrtava u ljudstvu i tehnici. Na suprotstavljanje Turskoj države EU sada nisu sprene, SAD je u izbornom procesu, a Rusija gleda koliko će dobiti a koliko izgubiti od svakog, pa i najmanjeg sukoba sa partnerima iz Turske. Možemo očekivati da će Kipar danas biti ono što je Čehoslovačka bila 30-tih godina prošlog veka, u predvečerije II svetskog rata.