ERDOGAN PRETI VOJNOM OFANZIVOM: "Ako to ne uradite, krećemo u akciju!"

Novosti online

28. 10. 2020. u 12:10

ORUŽANE snage Turske mogle bi sprovesti novu operaciju u Siriji ako se teroristi ne povuku od turske granice, izjavio je predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН ПРЕТИ ВОЈНОМ ОФАНЗИВОМ: Ако то не урадите, крећемо у акцију!

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

- Nastavljaju se pretnje iz Sirije protiv naše zemlje. Nedavno su likvidirani teroristi koji su pripremali terorističke napade na našoj teritoriji. Očigledno je da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da stvore novu ratnu zonu duž sirijsko-iračke granice, nagoveštaj novih tragedija. Ako se teroristi ne povuku od naše granice, preći ćemo u akciju - rekao je Erdogan obraćajući se parlamentarnoj frakciji vladajuće Partije pravde i razvoja.

On je dodao da su turske Oružane snage u stanju da „očiste Siriju od svih terorističkih organizacija“.

Turska je u Siriji u periodu 2016-2019. sprovela tri vojne operacije: „Štit Eufrata“, „Maslinova grančica“ i „Izvor mira“.

U avgustu 2016. turska vojska pokrenula je operaciju „Štit Eufrata“ protiv militanata terorističke grupe DAEŠ i, uz učešće sirijske opozicije, zauzela pogranični grad Džarablus na severu Sirije, kao i gradove Azaz i El Bab.

Generalštab Oružanih snaga Turske objavio je 20. januara 2018. godine početak operacije „Maslinova grančica“ protiv kurdskih formacija u sirijskom Afrinu. Istovremeno sa Turskom, tamo je delovala Slobodna sirijska armija. Predsednik Tursek je 18. marta saopštio da je Afrin prešao pod kontrolu turske vojske i SSA.

Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su 17. oktobra 2019. godine da su se saglasile da obustave vojnu operaciju „Izvor mira“ na severoistoku Sirije i povlačenje kurdskih formacija iz tampon-zone širine 30 kilometara na sirijsko-turskoj granici, koju je Ankara nameravala da kontroliše samostalno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024