AKO NE POMOGNE DRŽAVA, ONDA ĆE MAFIJA: Nove mere zatvaranja u Italiji donele su očaj za male preduzetnike

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

26. 10. 2020. u 16:57

Oko 350.000 preduzeća, malih privrednika raznolikih aktivnosti, ostaje zatvoreno od danas do 24. novembra.

АКО НЕ ПОМОГНЕ ДРЖАВА, ОНДА ЋЕ МАФИЈА: Нове мере затварања у Италији донеле су очај за мале предузетнике

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP

Država je obećala odmah, po ubrazanoj proceduri 5. milijardi pomoći i za one koji su bili obeštećeni u periodu od marta do otvaranja aktivnosti, ali i za one koji tada nisu koristili fondove za obeštećenje, namenivši ovu sumu za narednih 6 sedmica, podrazumevajući i kasu uzajamne pomoći. I iz Ministarstva Unutrašnjih poslova upozoravaju da se to mora učiniti odmah u protivnom čeka spremna mafija ponajviše "Kamora" iz Kampanije koja će utrčati "da pomogne".

Očigledno raste nezadovoljstvo zbog zatvaranja raznih aktivnosti, uprkos činjenici da je broj novozaraženih uvećan u jednom danu za preko 21.000, sa 128 preminulih. Ali, problem koji je evidentan, analizujući proteste po dojavama tajnih službi i Digosa (državna policija sa specifičnim nadležnostima) jeste taj što u njima ne učestvuju samo oštećeni privatnici već su se umešale i grupe ekstremne desnice i grupe onih koji su već poznate snagama javnog reda ili već odležali više puta kazne po raznuim osnovama. Posebno je evidentan takav slučaj u Kampaniji i Napulju, izazivajući haos nakon odluke guvernera Vinćenca De Luke o uvođenju policijskog časa i najavi zabrane kretanja iz jedne u drugu provinciju.    

Izveštaji tajnih službi potvrđuju da se ide ka nameri "stvaranja jedinstvenog protesta u više gradova koji bi doprineo klimi napetosti maksimalnog nivoa". Iz Ministarstva Unutrašnjih poslova najavljuju da su spermni da reaguju na takve poteze jer imaju saznanja da je reć o "različitim osobama na protestima, ne samo oštećeni privrednci, već i pripadnici ekstrmne desnice i onima iz raznih kriminalnih organizacija". Tajne službe su ušle u "mrežu scenarija za organizovanje protesta".

Od Napulja, protesti su se proširili na Rim, gde su pripadnici "Forca Nuove", ekstremne desnice, njih oko 400 stotine u noći između subote i nedelje bacali papirne bombe, palili kontejnere za smeće, jer iz Napulja stiže poruka Rimu, Palermu, ali i Torinu gde se sprema nešto slično, da se ujedine "protiv diktature Vlade".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!