PRETI HAOS ZBOG RAZLIČITIH ODLUKA: Šta zatvoriti u Italiji?

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

20. 10. 2020. u 14:48

PO poslednjem Vladinom Dekretu u Italiji gradonačelnici i prefekti zajedno sa provincijskim Komitetima za red i bezbednost imaju pravo da odluče gde zatvoriti ulice i trgove za okupljanje, gde uvesti policijski čas od 23 do 5 ujutru, gde zatvoriti tržne centre koji ne prodaju hranu subotom i nedeljom. Razlika u mišljenjima toliko je da preti istinski haos, ako neko ne napravi red.

ПРЕТИ ХАОС ЗБОГ РАЗЛИЧИТИХ ОДЛУКА: Шта затворити у Италији?

Foto: AP

Od Barija, gde je juče zatvoreno 15 ulica i trgova gde su se okupljali mladi, do Lombardije, gde se počelo sa takvim zatvaranjem, u Milanu se broj zaraženih uvećava izvan svake kontrole i takve mere su bile neizbežne, jer je drugi talas Kovida-19 već napravio veliki pritisak na bolnice i Region je morao da odluči: Stop za sve aktivnosti i kretanje iz mesta u mesto, osim za izuzetne slučajeve kao što je zdravstveni problem, odlazak na rad ili povratak i u tome su se saglasili gradonačelnici svih opština i mere će stupiti na snagu, po sadašnjem predlogu, od 22 oktobra.

Rezultat ovakvog stanja su aperitivi odnosno okupljanja mladih od pre nekoliko sedmica, bez maski na licu i u prenatrpanom javnom prevozu, a prognoze su da će do 31. oktobra biti 600 pacijenata smeštenih na intenzivnoj terapiji, u odnosu na sadašnjih 113, i 4.000 na neintenzivnoj, u odnosu na sadašnjih 1.135. Od novih pozitivnih juče u Lombardiji, 1.687 samo u Milanu i u provinciji je polovina od tog broja.

Gradonačelnik Napulja Luiđi De Mađistris alarmira javnost, uveren da će se u Kampaniji morati ići na zatvaranje krajem oktobra jer je ostalo samo dvadesetak kreveta na raspolaganju za intenzivnu terapiju.

- Užasnut sam ekonomskom, socijalnom i radnom katastrofom, da ne govorimo o mentalnoj epidemiji o koj se ne priča, ali nije se podigao nivo pažnje građana i prevencije i na prvom uvećanju zaraze sanitarni sistem će otići u potpuni tilt. Samo u Napulju sedmično je 3 do 4 preminula pacijenta a najveći deo njih bili su asimptomatični. Uprkos ogromnom naporu lekara i medicinskog osoblja, nema ih dovoljno za kućne posete i oboleli leže kod kuće čekajući da odu u bolnicu.

Iz Firence stiže vest da će danas doneti odluku o iscrtavanju prostora koje će zatvoriti, "bez militarizacije grada, ali garantujući kontrolu poštovanja pravila bez kojih ta mera postaje samo iluzija, a sanitarne vlasti treba da odluče koje su zone grada najizloženije zarazi,  saopštava gradonačelnik Dario Nardela.

Premijer Đuzepe Konte naglašava da "kada gradonačelnici donesu odluku koje trgove i ulice treba zatvoriti prefekture i kvesture će staviti na raspolaganje snage javnog reda". I još jednom premijer poziva na smisao za odgovornost, posebno mlade, jer ne mogu svi vlasnici restorana i mesta gde sedi šest osoba, po Dekretu, biti policajci koji će kontrolisati da li su familija ili ne.

Da bi se sprečio haos Ministarstvo Unutrašnjih poslova najavljuje da će ustanoviti urgentno jednu režijsku kabinu koja će osmatrati i ujednačiti različitosti paracijalnih regionalnih namera dovodeći ih u red da bi se izbegla konfuzija i nered kako u odlukama tako i u njovim primenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri