PREVRAT U KIRGIZIJI: Predsednik parlamenta i premijer podneli ostavke, bivši predsednik oslobođen iz zatvora

Novosti online

06. 10. 2020. u 17:53

PREDSEDNIK parlamenta Kirgizije Dastanbek Džumabekov podneo je ostavku, saopštila je pres-služba parlamenta. isto je učinio i premijer Kubatbek Boronov. Na ove ove funkcije su već postavljni novi ljudi.

ПРЕВРАТ У КИРГИЗИЈИ: Председник парламента и премијер поднели оставке, бивши председник ослобођен из затвора

Foto: AP Photo/Vladimir Voronin

Pored toga, ostavke su već ranije najavili gubernatori četiri oblasti, gradonačelnik Biškeka Aziz Surakmatov i niz drugih zavničnika.

Novi predsednik parlamenta je Miktibek Abdildajev, a novi premijer je Sadir Žaparov, opozicionar koji je tokom protesta oslobođen iz zatvora.

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus.

Na čelu jedne od stranaka (Socijal-demokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika.

Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri