SUNCE OMELO RADARE KITOVA: U najvećem stradanju u modernoj istoriji, uginulo 380 morskih divova

B. S.

24. 09. 2020. u 10:53

KATASTROFALNI pomor oko 380 kitova pilota nasukanih na sprudove kraj obale Tasmanije izazvale su smetnje u prirodnim navigacionim uređajima u njihovom mozgu.

СУНЦЕ ОМЕЛО РАДАРЕ КИТОВА: У највећем страдању у модерној историји, угинуло 380 морских дивова

Foto AP

To dokazuje ponašanje životinja koje su, pošto bi ih požrtvovani spasioci odvukli na pučinu, ponovo samoubilački plivale ka sprudovima. Helikoptersko izviđanje u sredu ujutro je otkrilo groblje 200 mrtvih morskih divova, desetak kilometara udaljeno od mesta gde je najpre 270 nasukanih kitova uočeno u ponedeljak.

Biolog Željko Stanimirović, kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu kaže da je nasukavanje kitova pilota česta pojava, zbog njihove požrtvovanosti. Kada jedinka u opasnosti uputi poziv u pomoć, svi kitovi koji je čuju dolaze i ne ostavljaju je makar i sami izgubili život. Elektrotehničari, međutim, smatraju da to nije uzrok aktuelnog pomora inteligentnih morskih sisara iz roda delfina. Kitovi piloti koji su starim pomorcima bili vodiči kroz najopasnije vode, stradali su upravo zbog svog izuzetno osetljivog sistema za navigaciju. Oblast u kojoj se desila aktuelna katastrofa je poznata kao mesto njihovog okupljanja, ali je oni nisu prepoznali zbog naglog prodora snopa visokoenergetskih čestica sa Sunca kroz vrlo blisku anomaliju, slabu tačku u zaštitnom Zemljinom magnetnom polju.

SPASENO 50 "PILOTA"

AUSTRALIJSKE vlasti juče su saopštile da je većina kitova koji su se nasukali na delu obale Tasmanije - mrtva, uz napomenu da se spasioci bore sa ledenom vodom i nedostatkom svetla da preživele sisare vrate u vodu.

Navodi se i da je ovo jato kitova najveće u modernoj istoriji koje se nasukalo. Posle dva dana teškog i opasnog spasavanja, naučnici državne službe za ispitivanje mora naveli su da je oko 50 ovih sisara spaseno.

- Kitovi su programirani da plivaju prateći linije sila geomagnetnog polja. Zamislite snop naelektrisanih čestica koje emituje naša zvezda tokom erupcija kao strujni kabl koji se proteže do zemljine kugle. Zbog rotacije naše planete mesto dodira tog "sunčevog kabla" se menja, što remeti geomagnetno polje i koordinate cilja u računaru za navigaciju kitova. Zato se oni uporno samoubilački vraćaju na sprudove i to će trajati dok se geomagnetno polje na južnoj hemisferi ne vrati u normalu - kaže Milan Stevančević, ekspert za geomagnetizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a