RUSI REAGOVALI NA NEMAČKI IZVEŠTAJ O TROVANJU NAVALJNOG: "To je naučna fantastika - dokaza nema!"

Novosti onlajn

02. 09. 2020. u 17:51

RUSKI Savet federacije reagovao je povodom informacije iz Berlina da je bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „novičok“, ističući da takve tvrdnje nisu dokazane. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

РУСИ РЕАГОВАЛИ НА НЕМАЧКИ ИЗВЕШТАЈ О ТРОВАЊУ НАВАЉНОГ: То је научна фантастика - доказа нема!

Foto: Tanjug/AP

- To su tvrdnje iz domena naučne fantastike i konspiracije. Da bi se tako nešto izjavilo potrebno je predočiti dokaze, a njih, po svemu sudeći, nema - naveo je zamenik predsednika Komiteta za odbranu Vladimir Kožin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je istim povodom da ruska strana čeka odgovor na molbu Državnog tužilaštva Rusije u vezi sa Navaljnim.

- Čekamo odgovor na molbu Državnog tužilaštva u vezi sa situacijom oko Navaljnog - navode u ruskom Ministarstvu komentarišući saopštenje nemačke vlade.

Rusko tužilaštvo je nedavno zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera.

- Od Nemačke je traženo da dostavi ruskim organima objašnjenja, podatke i dokaze za iznete preliminarne dijagnoze kao i dokumente s medicinskim podacima i analizama nemačkih stručnjaka kako za vreme transporta Navaljnog tako i i tokom boravka u bolnici ‘Šarite’ - rekao je pre nekoliko dana predstavnik Tužilaštva Andrej Ivanov.

Ranije danas vlada Nemačke je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)