POTPUNA PROMENA GEOPOLITIČKE SLIKE: Evo koliko vredi nalazište gasa koje su Turci pronašli u Crnom Moru

Novosti online

26. 08. 2020. u 17:47

TURSKO otkriće nalazišta gasa od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru vredno je 80 milijardi dolara u skladu sa trenutnim trendovima cena.

ПОТПУНА ПРОМЕНА ГЕОПОЛИТИЧКЕ СЛИКЕ: Ево колико вреди налазиште гаса које су Турци пронашли у Црном Мору

Foto: EPA

Ovo je izjavio čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Birolova ocena usledila je nakon što je predsednik Turske Erdogan u petak objavio najveće otkriće gasa u istoriji Turske. Gasno polje nalazi se na dubini od 2100 metara ispod morskog dna u gasnom polju Sakarja, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora.

Eksploatacija gasnog polja bi mogla početi već od 2023. godine, rekao je Erdogan, naglašavajući da je Turska odlučna da postane neto izvoznik energije, piše turski Dejli sabah.

Gas bi mogao da transformiše zavisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana u kontekstu uvoza energenata, što je prošle godine koštalo tu zemlju 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće smatra se "gigantskim" nalazištem u međunarodnom pogledu i poređenja radi, jednako je svim norveškim otkrićima na Severnom moru od 2010. godine, izjavio je Birol za Agenciju Anadolija (AA).

Istakao je važnost ovog otkrića za Tursku, zemlju koja 99 odsto zavisi od uvoza gasa, komentarišući da će to pomoći Turskoj da smanji deficit budžeta i uvoz prirodnog gasa.

Ministar energije i prirodnih resursa Fatih Donmez u subotu je takođe rekao da Turska očekuje da će njen uvoz znatno pasti nakon ovog pronalaska i da bi moglo biti više otkrića u drugom području koje se sada procenjuje, prenosi SEEbiz.

- Pred nama je novo područje od 6.000 kvadratnih kilometara. Procena naših stručnjaka je da ćemo i tamo možda videti slične strukture. Već možemo reći da će gas koji ćemo proizvesti biti ekonomičniji od onog koji uvozimo. Neizbežan je pad cena tamo gde proizvoda ima u izobilju - rekao je on.

S druge strane, Birol je rekao da je za pokretanje proizvodnje, koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko šest milijardi američkih dolara.

Prema rečima šefa IEA, ovaj ambiciozni cilj od 2023. nije nemoguć jer je to učinjeno i sa drugim otkrićima gasa, ali samo pod uslovom da ulaganje bude prioritetno i da se sa službenim postupcima krene odmah.

Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a cena je približno 12 milijardi dolara.

(SeeBiz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (7)

ZA RUSE JOS BOLJE

26.08.2020. 18:28

@Svetislav - NAPLACIVACE MU USLUGE TRANSPORTA SVOJIM GASOVODOM, a svoj gas mogu bez problema da usmere prema aziji, cak ni severni tok za Rusiju nije toliko znacajan, koliko neki zapadnjaci misle, Rusija moze ceo gas da proda na azijskom trzistu, neke zemlje (kao Kina) iskesirale bi unapred za par godina. ZA RUSIJU NEMA ZIME.

Iseljenik iz Srbistana

01.09.2020. 21:41

@ZA RUSE JOS BOLJE - Odakle te informacije,da znaju rusi za tebe odmah bi te zapislili u ministarstvo trgovine ,hahaa. Kinezi se otkazali od " sile Sibira" koji je pompezno najavljivan par godina. Informisati se prvo treba pa onda komentarisati Juzni potok mrtav,a turski tok isto tako,dzaba cevi kroz Srbiju. Pisao sam o tome vise komentara.