JEDNA OD KLJUČNIH DRŽAVA: Brazil će proizvoditi rusku vakcinu protiv korone

Novosti online

12. 08. 2020. u 22:05

RUSKI fond za direktne investicije i brazilska država Parana dogovorili su saradnju u oblasti proizvodnje i distribucije prve u svetu registrovane vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, navodi se u saopštenju fonda.

ЈЕДНА ОД КЉУЧНИХ ДРЖАВА: Бразил ће производити руску вакцину против короне

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Generalni direktor Ruskog fonda Kiril Dmitrijev i guverner države Parana Karlos Masa Ratinjo Žunior učestvovali su na onlajn-ceremoniji potpisivanja sporazuma.

 - U okviru potpisanog strateškog sporazuma o saradnji Ruski fond za direkte investicije zajedno sa farmaceutskim korporacijama države Parana organizovaće proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ i njenu distribuciju u Brazilu i drugim državama Latinske Amerike. Uskoro će Ruski fond i Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalei“ biti spremni da ponude Tehnološkom institutu države Parana rezultate kliničkog testiranja vakcine i tehnološke protokole za njenu proizvodnju - naveli su u fondu.

Direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev je tom prilikom istakao da je Brazil jedna od pet ključnih država koje su spremne da obezbede proizvodnju ruske vakcine.

- Sigurni smo u visoku bezbednost i efikasnost „Sputnjik V“ i nadamo se da će uskoro brazilski regulator dati odobrenje za upotrebu vakcine - rekao je Dmitrijev.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Realist

13.08.2020. 09:05

Samo nemojte Vakcinu dati da Zapadni lopovi prave jer oni su nastrojeni na profit a ne da lece narod, zato sad Ameri i Svabe osporavaju Rusku vakcinu, kako bi oni prodavali neke stetne proizvode, samo dabi dosli do profit jer su ionako propali.