Kao glavne krivce označili radnike sa istoka EU: Berlin se zbog kovida 19 izvinio Bugarima

I. STANOJEVIĆ

20. 06. 2020. u 07:26

Obustavljena proizvodnja i pokrenuta istraga u nemačkom mesnom gigantu "Tenis"

Као главне кривце означили раднике са истока ЕУ: Берлин се због ковида 19 извинио Бугарима

Foto: Novosti arhiva

EKSPANZIJA virusa korona u nemačkom mesnom koncernu "Tenis" podignuta je ne samo na nivo skandala već je izazvala i napetost sa istočnim partnerima iz EU. Optužbe da su radnici iz Bugarske, Rumunije i Poljske krivci za eskalaciju zaraze u ovom gigantu stigle su dan uoči posete šefa nemačke diplomatije Hajka Masa Bugarskoj, pa je Berlin morao brže-bolje da se izvinjava Sofiji.

U međuvremenu, proizvodnja je obustavljena, a državno tužilaštvo Severne Rajne-Vestfalije otvorilo je istragu. "Tenis" se tereti za "telesne povrede izazvane grubim zanemarivanjem propisa i ogrešenje o Zakon o zaštiti od infekcija".

Istovremeno, broj zaraženih u "Tenisu" popeo se na 730, dok policija i vojska asistiraju u organizaciji testiranja 5.000 zaposlenih. Ovaj koncern koji je svojevremeno pregovarao o otvaranju "ekspoziture" u Srbiji, ima ukupno 16.500 radnika u 19 evropskih fabrika, godišnji obrt od 6,65 milijardi evra i zadovoljava petinu potreba nemačkog tržišta.

DŽINOVSKI KARANTIN

KONCERN "Tenis" je svesno lagao nadležne, ali i žitelje gradića Reda-Videnbrik, gde je fabrika, sada najcrnje tačke nemačke korona mape. Mesto je postalo džinovski karantin, dok se više od 83 miliona Nemaca pita koliko je proizvoda iz "Tenisa" kontaminirano koronom. Na srpskom tržištu, inače, nema proizvoda ovog koncerna.

Optužbe pljušte na račun giganta u vlasništvu Klemensa Tenisa i njegovog bratanca Roberta. Kritikuje se nepoštovanje mera zaštite tokom pandemije, posebno što je još u maju, na zahtev stranke Zelenih, ustanovljeno grubo ogrešenje o propisane mere zaštite. "Tenis" je u gradu Reda-Videnbriku strane radnike smeštao u stanove bez minimuma uslova za normalan život, bez poštovanja mera zaštite od virusa. Na nekoliko kvadrata živelo je po desetak radnika. U fabrici oglušenja o propise bilo je posebno tokom prerade mesa i u fabričkoj kantini, gde su radnici sedeli "načičkani" jedni do drugih.

- Svi su znali za nemar, ali su ćutali, niko nije ništa preduzeo - brujali su juče nemački mediji.

Nemački ministar rada, socijaldemokrata Hubertus Hajl, objavio je da kreće u bitku protiv lobista koji su hteli po svaku, pa i cenu zdravlja i života da održe istu proizvodnju i ostvare profit. On je najavio sankcije protiv krivaca, dok je sve više izjava kojima se brani zajedničko evropsko tržište robe i rada, uz opaske da radnici iz istočne Evrope nisu krivi, jer se virus ne zaustavlja na granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)