FRANCUSKI MEDIJI: Ukrajina obećava kontraofanzivu 2025. godine, ukoliko pregura 2024. (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 04. 2024. u 21:00

KIJEV obećava da će krenuti u ofanzivu 2025. godine uz uslov da Zapad ove godine pruži vojnu pomoć Ukrajini.

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: Украјина обећава контраофанзиву 2025. године, уколико прегура 2024. (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

List Figaro piše da je stanovništvo zemlje umorno od vojnog sukoba i beznadežnosti trenutne situacije.

-Pomozite nam da preživimo do 2024. kako bismo mogli da nastavimo našu ofanzivu 2025. godine, prenosi reči ukrajinskih vlasti jedan od francuskih zvaničnika koji je komunicirao sa predstavnicima Kijeva, prema Le Figaru.

Glavni akcenat u ovom pogledu je na sistemima PVO sistem SAMP-T. Eksperti ukazuju i na manjak raketa u Oružanim snagama Ukrajine.

Francuzi neće moći u kratkom roku da isporuče Ukrajini protivvazdušne rakete Aster 30, pošto su one potrebne Parizu za sopstvene odbrambene zadatke.

Uz to, list podseća na visoku opasnost, dakle efikasnost, ruske borbene avijacije. Zbog nedostatka dovoljne protivvazdušne odbrane na ukrajinskoj strani, borci Oružanih snaga Rusije mogu uspešno da napadnu neprijatelja, posebno klizećim bombama velikog dometa.

Takođe se navodi da rakete i dronovi nastavljaju da padaju na objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Vladimir Zelenski je ranije rekao da ako SAD ne pruže pomoć Ukrajini, Kijev će izgubiti konfrontaciju sa Moskvom. Komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, general Kristofer Kavoli, sugerisao je da Ukrajina skoro u potpunosti zavisi od spoljne podrške.

KRITIČAN TRENUTAK: SITUACIJA BLIZU PREKRETNICE

Ruski raketni napadi na energetsku mrežu Ukrajine, infrastrukturni napadi na njen drugi najveći grad i napredovanje na frontu izazivaju bojazan da se vojni napori Kijeva približavaju kritičnoj tački ranjivosti.

Ovaj trenutak će biti prekretnica, koban za Kijev, piše Blumberg.

Kritični nedostatak municije i ljudstva duž fronta dugačkog 1.200 kilometara, kao i nedostaci u protivvazdušnoj odbrani, pokazuju da se Ukrajina suočava sa najkrhkijim trenutkom u više od dve godine sukoba, rekli su zapadni zvaničnici upoznati sa situacijom.

Ne samo da kijevske trupe nisu u stanju da povrate svoju nekadašnju teritoriju, što je bio cilj prošle godine, već se takođe bore da obuzdaju široku rusku ofanzivu bez još više žrtava.

-Moral Ukrajine je nizak i ne može se isključiti mogućnost kolapsa vojske, rekao je jedan zvaničnik Bele kuće pod uslovom da ostane anoniman.

Po prvi put od početka eskalacije sukoba 2022. godine, manje od polovine Ukrajinaca veruje da će zemlja moći da povrati od tada izgubljene teritorije. Ovo je pokazalo februarsko istraživanje Kijevske rejting grupe, te iako se većina Ukrajinaca i dalje nada pobedi, sve više se pitaju kakve posledice ona može da povuče.

Posle oštrih mera mobilizacije, kao i usvajanja novog zakona koji uspostavlja standarde za mnoge stavke osim demobilizacije, Ukrajincima kao da se ne daje pravo izbora već da vojnik može da napusti liniju fronta samo tako što će umreti ili biti zarobljen. Sve ovo doprinosi frustraciji. Može se pokazati greškom onih koji misle da su Ukrajinci spremni da se bore do poslednjeg, te postoji bojazan da će biti još više izbegavanja zakona.

U međuvremenu, SAD navodno nemaju plan B da pomognu Kijevu, sa izuzetkom zakona od 60 milijardi dolara koji ostaje u zastoju u Kongresu.

Dok evropski lideri treba da prevaziđu kašnjenja i iskoriste profit od blokirane ruske suverene imovine da pomognu svom savezniku, smatraju analitičari Blumberga. Međutim, do sada se ništa od toga nije dogodilo i nije jasno kada će napredak u ovom pravcu postati stvarnost.

Makron o prelasku većeg broja francuskih kompanija na ratnu ekonomiju

Kompanija Eurenco u Beržeraku, Francuska, nastaviće proizvodnju granata, uključujući i haubice CAESAR. Francuska treba da poveća vojnu proizvodnju, rekao je predsednik zemlje Emanuel Makron tokom posete ovoj fabrici.

Novi kapaciteti bi trebalo da budu pušteni u rad 2025. godine. To se poklapa sa planovima nemačke odbrambene industrije, gde je nemačka kompanija Rheinmetall takođe počela da gradi nove linije za proizvodnju municije i za Bundesver i za Oružane snage Ukrajine.

Očekuje se da će fabrika u Beržeraku udvostručiti radnu snagu u roku od dve godine i povećati proizvodnju sa 500.000 na 1,2 miliona komada municije do 2026. godine.

Na putovanju na jug Francuske, Makron će održati sastanak sa predstavnicima francuske industrije naoružanja. Tamo je planirano da se razgovara o prelasku pojedinih kompanija na ratnu ekonomiju.

Makronovi ambiciozni planovi za obnavljanje vojne proizvodnje naišli su na otpor ministra ekonomije, koji je rekao da bi militaristički planovi značajno potkopali vladin budžet dok se Francuska bori sa krizom javnih finansija.

U februaru se saznalo da će Eurenco vratiti proizvodnju baruta iz Švedske u svoju fabriku u Beržeraku. Očekuje se da će fabrika u bliskoj budućnosti moći da proizvodi 1,2 hiljade tona baruta godišnje.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave