AMERIKA I BRITANIJA SPONZORIŠU NUKLEARNI TERORIZAM: Rusija traži vanrednu sednicu IAEA (FOTO)

Novosti online

08. 04. 2024. u 19:57

SAD i Velika Britanija, koje snabdevaju ukrajinsku vojsku dronovima, stoje iza napada na Zaporošku nuklearnu elektranu i sponzorišu nuklearni terorizam Kijeva, izjavila je portparol MIP Rusije Marija Zaharova.

АМЕРИКА И БРИТАНИЈА СПОНЗОРИШУ НУКЛЕАРНИ ТЕРОРИЗАМ: Русија тражи ванредну седницу ИАЕА (ФОТО)

Foto: Profimedia

U međuvremenu, Moskva je zatražila vanrednu sednicu upravnog odbora IAEA.

- Iza svega toga stoje, pre svega SAD, Velika Britanija i svi ti njihovi sateliti, koji pojedinačno i kolektivno isporučuju kijevskom režimu te iste dronove i granate kojima su opremljeni, obezbeđuju novac pomoću kojeg se sve to proizvodi, koje mu pružaju političku podršku i motivaciju i koje mu, što je najvažnije, obezbeđuju informaciono pokriće, kazala je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodala, evropska zajednica sponzoriše nuklearni terorizam kijevskog režima i tako stvara pretnju po celu planetu.

Zaharova je istakla da je zahtev Kijevu da prestane da granatira nuklearku – prava „mirovna formula“.

- Ovo je trenutak kada svetska zajednica treba da počne da razgovara o zaista važnim stvarima. Ne o nekoj izmišljenoj formuli Zelenskog koja je smišljena kako bi se skrenula pažnja sa glavnih stvari… Ovo i jeste bezbednost i ekološka agenda – ovo je prava, a ne izmišljena formula mira. Jer ako se nešto desi, situacija neće ni doći do bilo kakvih mirovnih formula. Time treba da se bavi međunarodna zajednica, a ne samo Rusija, poručila je Zaharova.

Ona je takođe kazala da će Rusija sistematski slati pisma i informacije drugim zemljama o tome kako Ukrajina granatira nuklearku.

Pored toga, ruska strana će „stalno i svakodnevno, na sistematskoj osnovi“ održavati specijalne sednice po tom pitanju.

Takođe, Rusija očekuje od generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija potpun izveštaj u vezi ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearnu elektranu.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

 

Rusija zatražila vanrednu sednicu IAEA

U međuvremenu, Rusija je zatražila da se sazove vanredna sednica upravnog odbora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

- U skladu sa pravilom 11 (b) Privremenog poslovnika upravnog odbora IAEA, Rusija je zatražila da se sazove vanredna sednica odbora vezi sa nedavnim napadima i provokacijama ukrajinskih Oružanih snaga protiv Zaporoške nuklearne elektrane“, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Podsećamo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da će sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o napadu na Zaporošku nuklearku, kao i o pretnji po nuklearnu bezbednost.

BONUS VIDEO: Vučić u Parizu sa mladim srpskim naučnicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?