VAŠINGTON I TOKIO JAČAJU ODBRANU: Uoči prvog samita SAD, Japana i Filipina japanski premijer govorio o odnosima sa saveznicima

A.Vojinović

09. 04. 2024. u 07:00

SVEOBUHVATNE geopolitičke tenzije u Ukrajini, na Bliskom istoku i istočnoj Aziji, dovele su svet do istorijske prekretnice i primorale Japan da promeni svoj odbrambeni stav. Zbog toga je Tokio doneo odluku da ojača svoje odbrambene sposobnosti i mi smo u velikoj meri promenili japansku bezbednosnu politiku na ovim frontovima. Suočavamo se sa rastućim bezbednosnim izazovima, pa alijansa Japana i SAD postaje sve važnija.

ВАШИНГТОН И ТОКИО ЈАЧАЈУ ОДБРАНУ: Уочи првог самита САД, Јапана и Филипина јапански премијер говорио о односима са савезницима

Tanjug

Ovo je uoči ovonedeljnog sastanka sa šefom Bele kuće Džozefom Bajdenom i predsednikom Filipina Ferdinandom Markosom Mlađim u Vašingtonu poručio japanski premijer Fumio Kišida. To će biti prvi trilatralni samit SAD, Japana i Filipina, gde će lideri razgovarati o bezbednosnim izazovima triju zemalja sa posebnim fokusom na Kinu, ali i o ekonomskim odnosima u Indopacifičkom regionu.

Uoči samita koji će biti održan u četvrtak, 11. aprila, SAD, Japan i Filipini su, minule nedelje, održali prve zajedničke pomorske vojne vežbe u Južnom kineskom moru, koje su uključivale i obuku protiv ratovanja podmornicama. Proširivanjem saradnje sa Flipinima, analitičari ocenjuju nameru SAD i Japana da ojačaju zajednički bezbednosni štit na istoku. Kišida je uoči putovanja u Vašington, takođe, upozorio da bi rat u Evropi mogao da dovede do sukoba u istočnoj Aziji, sugerišući da labav stav prema Rusiji ohrabruje Kinu.

- Iako održavamo savez Japana i SAD kao kamen temeljac, verujemo da je važno sarađivati sa zemljama istomišljenika, uključujući Filipine - rekao je Kišida.

Peskov: Savez defakto postoji

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov poručio je juče da defakto vojni savez Japana i SAD već postoji i da u tim planovima nema nikakvih novina. "Mi znamo za vojni potencijal SAD koji postoji na japanskoj teritoriji, dakle blizu naših granica. To je uvek bio kamen spoticanja", rekao je Peskov, prenele su RIA Novosti.

Putovanje visokog japanskog zvaničnika u SAD prati se sa posebnom pažnjom na svim meridijanima, a naročito u Pekingu i Moskvi. Vašington je susret Bajdena i Kišide ocenio kao istorijsku priliku da dve zemlje modernizuju svoj savez. Obe države sa posebnom pažnjom posmatraju regionalne pretnje od testiranja oružja Severne Koreje, poteze Rusije, kao i Kine u Južnom kineskom moru i njenom odnosu prema Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom. Brodovi kineske obalske straže redovno prilaze spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, koje je pod kontrolom Japana.

- U našem susedstvu postoje zemlje koje razvijaju balističke rakete i nuklearno oružje i druge, koje grade svoje odbrambene sposobnosti na neproziran način. Takođe, postoji jednostrani pokušaj da se silom promeni status kvo i u Istočnom i Južnom kineskom moru - rekao je Kišida u intervjuu za Si-En-En. - Izgradnja sposobnosti Japana za odvraćanje i reagovanje je takođe od suštinskog značaja za savez sa SAD. Nadam se da će SAD to razumeti i da možemo zajedno da radimo na poboljšanju mira i stabilnosti u regionu. Mislim da je važno, kroz moju posetu, pokazati ostatku sveta da će SAD i Japan dalje razvijati saradnju.

Očekuje se da će Bajden i Kišida na sastanku dogovoriti plan za modernizaciju vojnih komandnih struktura da bi mogli bolje da deluju zajedno, preneo je AP. Na stolu dvojice lidera bi mogle da se nađu i nove inicijative za saradnju u odbrambenoj industiji, uključujući zajedničku proizvodnju oružja, potencijalno novih raketa, te popravku i održavanje američkih ratnih brodova i druge opreme u Japanu za pomoć operacijama SAD u zapadnom Pacifiku.

Bez komentara za Trampa

POSETA japanskog premijera Fumia Kišide kod predsednika SAD Džoa Bajdena u Vašington dolazi u nezgodnom trenutku za obojicu. Dok se Kišida kod kuće suočava sa padom rejtinga zbog skandala njegove stranke, Bajden je usred kampanje za predsedničke izbore na kojima za favorita važi njegov rival i lider republikanaca Donald Tramp. Kišida za Si-En-En nije želeo da komentariše mogući povratak Trampa u Belu kuću, ali je istakao da "bez obzira na ishod predsedničkih izbora, misli da je važno osigurati da američki narod prepozna važnost odnosa između Japana i SAD".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave