"ZBOG OVOGA NISAM KANCELAR MIRA": Šolc priznao koja odluka je uticala na njegov državnički status

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 03. 2024. u 16:59

ŠEF nemačke Vlade Olaf Šolc ne prihvata da bude nazvan „kancelarom mira“, s obzirom na to da Nemačka isporučuje oružje Ukrajini u ukupnoj vrednosti od više milijardi evra, izjavio je on u podkastu za izdanje „Cajt“.

ЗБОГ ОВОГА НИСАМ КАНЦЕЛАР МИРА: Шолц признао која одлука је утицала на његов државнички статус

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Šolc je podsetio da u skladu sa njegovom odlukom, Nemačka izdvaja 2 odsto svog BDP-a za ostvarenje ciljnog pokazatelja troškova Alijanse za odbranu, kao i modernizaciju Bundesvera.

- Takođe sam doneo odluku da šaljemo oružje Kijevu. U cilju pomoći Ukrajini da zaštiti svoju zemlju, ukupan iznos dostavljenog i obećanog oružja dostigao je 28 milijardi evra. Zbog toga se ne može reći da je to nešto gde nema oružja, a u tom slučaju termin ‘kancelar mira’apsolutno nije prikladan - rekao je on.

Šolc je istakao da je za njega važno da se svi veruju da on pažljivo odmerava svaku odluku pre donošenja.

Istovremeno, on je pretpostavio da bi kancelar-mirotvorac Vili Brant postupio isto tako kao i on, odnosno, založio bi se za isporuke oružja Ukrajini, ali bi isključio slanje raketa „taurus“.

Ranije je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u intervjuu nemačkoj informativnoj agenciji DPA pohvalio odluku Šolca da ne odobri slanje raketa „taurus“ Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA - Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)