OVAKO NEMAČKA "JAČA DEMOKRATIJU": Kako je Berlin prepoznao neiskorišćeni glasački potencijal

Милица Шкорић
Milica Škorić

09. 03. 2024. u 14:37

SEDAM univerziteta u nemačkoj pokrajini Tiringiji pokrenulo je inicijativu “92 dana”, u okviru koje nude novac studentima da promene prebivalište na mesto studiranja, kako bi mogli da učestvuju na predstojećim pokrajinskim izborima, pošto u tom delu zemlje jača Alternativa za Nemačku (AfD).

ОВАКО НЕМАЧКА ЈАЧА ДЕМОКРАТИЈУ: Како је Берлин препознао неискоришћени гласачки потенцијал

Foto: Profimedia

Prema pisanju nemačkih medija, univerziteti nude studentima za prebacivanje prebivališta u Tiringiju od 100 do 300 evra, a sve pod motom “jačanje demokratije”, piše Fokus.

- Preregistrujte se, obezbedite bonus, uključite se, glasajte, ojačajte demokratiju - slogan je inicijative “92 dana”, koja je pokrenuta pod nadzorom Ministarstva nauke na čelu sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), čiji je lider kancelar Olaf Šolc.

Ministarstvo nauke Tiringije je istaklo da izjave i aktivnosti univerziteta moraju biti partijsko-politički neutralne.

– S naše tačke gledišta, univerziteti učestvuju u navedenim društvenim kampanjama u dozvoljenim granicama – rekao je neimenovani portparol pokrajinskog ministarstva.

On je dodao da univerziteti ne mogu izbeći aktuelne političke debate.

Ne radi se samo o promeni prijave boravka, već i o važnosti visoke izlaznosti birača uopšte, rekao je jedan od inicijatora kampanje “92 dana”, profesor vizuelnih komunikacija na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru Burkhart fon Ševen.

– Mnogi studenti se nikada ne registruju u gradu ili opštini gde studiraju. Prepoznali smo ovaj neiskorišćeni glasački potencijal i želeli bismo da se njemu posebno obratimo – dodao je Fon Ševen za Bild.

Nedeljnik Špigel se zapitao “da li univerziteti ovom kampanjom zaista podržavaju demokratiju – ili se nedopustivo mešaju u njeno najveće dobro, izbore?”, ukazujući da Univerzitet u Imenauu nudi svojim studentima koji nisu iz tog mesta 50 evra po semestru, a Univerzitet u Vajmaru čak nudi 300 evra kao jednokratnu uplatu za prijavu boravka.

Na sajtu “92 dana” do skoro se nalazila rečenica, koja je u međuvremenu obrisana: “Uvereni smo da se na ishod svih predstojećih izbora u pokrajini može uticati u interesu demokratskih snaga”.

Prema aktuelnoj veb stranici ukazuje se da bi promenom prijave što većeg broja studenata “trebalo podržati demokratiju u Tiringiji i zaštititi slobodarski osnovni poredak”, prenosi “Špigel”.

Od početka kampanje je Fon Ševen naglašavao da ona nije “izričito partijsko-politički usmerena”.

Dodao je da je neodrživa teza da je kampanja usmerena protiv AfD-a.

Takođe tvrdi da se ne radi ni o kršenju zakona, odnosno zabranjenom mešanju u izbore.

Slobodni i tajni izbori studenata ostaje zagarantovani – promenom prebivališta oni dobijaju samo priliku da svojom voljom učestvuju na izborima u Tiringiji, navodi autor inicijative.

Sudeći po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja AfD je najjača politička snaga u Tiringiji i na izborima, koji treba da se održe 1. septembra, može računati na oko 30 odsto glasova.

“Bild” navodi da se radi o “triku” da se spreči pobeda AfD-a, kao i da se glasači “mame” novcem.

Na drugoj strani, mediji poput nedeljnika “Cajt” ovu inicijativu univerziteta smatraju “angažovanjem za demokratiju”.

AfD optužuje univerzitete za izborni inženjering.

– Ovakve detinjarije samo pokazuju očaj naših protivnika. Svi ti trikovi neće promeniti činjenicu da će AfD biti daleko najjača snaga posle pokrajinskih izbora – poručio je Rene Aust iz AfD Tiringije.

U Tiringiji se ove godine održavaju tri glasanja – lokalni izbori 26. maja, izbori za Evropski parlament 9. juna i pokrajinski izbori 1. septembra.

BONUS VIDEO: Krajišnik otišao u Kinu - Kad sam rekao da sam iz Srbije, odmah su me pitali jel poznajem Vučića

(Vesti onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)