OVO JE PUTINOVA SLEDEĆA META: Rusi jurišaju na grad kod koga su pretrpeli poraz u najvećoj tenkovskoj bitki

Novosti online

18. 02. 2024. u 13:50

POSLE povlačenja iz Avdejevke, ukrajinske kopnene snage su možda u najtežoj poziciji od prvih meseci ruskog napada u februaru 2022. godine, dok ruska vojska usmerava pažnju na još jedno važno ukrajinsko uporište Ugledar, piše Njujork tajms.

ОВО ЈЕ ПУТИНОВА СЛЕДЕЋА МЕТА: Руси јуришају на град код кога су претрпели пораз у највећој тенковској битки

Foto: Liveumap/Profimedia

Bez nove američke vojne pomoći, Ukrajini nedostaje municija i bori se da obnovi svoje snage posle dve godine ratovanja. Ruski napadi su usmereni na pet glavnih pravaca, preko gradova i mesta na području istoka i juga Ukrajine.

Ključne borbe se sada usmeravaju ka Marinki, Robotinu, Kremenju i Bahmutu, dok je zauzimanje Avdejevke omogućilo Rusima da usmere pažnju na još jedno važno ukrajinsko uporište Ugledar. U proteklih godinu dana, Rusi su više puta pokušavali da napadnu Ugledar sa juga, ali bez uspeha, pretrpevši poraz u jednoj od najvećih tenkovskih bitaka u ratu.

Sa Marinkom pod kontrolom, Rusi mogu da napadnu Ugledar sa severa, piše Njujork tajms. Trenutno napreduju kroz selo Novomihajlovku, koje je oko 21 kilometar severoistočno od Ugledara.

Foto: Liveumap

Nije poznati koliko su vojnika Rusi grupisali na tom pravcu, mada su ukrajinski zvaničnici izneli podatak da je ruska vojska zadržala oko 40.000 svojih pripadnika na području obližnjeg Marijupolja kako bi izvela napade sa juga.

Nejasno je koliko će Rusi moći da potisnu svoju ofanzivu izvan Avdejevke, ili koliko su Ukrajinci dobro izgradili svoje sledeće linije odbrane, ali sledeći veliki populacioni centri, dom desetinama hiljada civila, nalaze se na samo 55 kilometara zapadno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)