BAJDEN REKAO ZELENSKOM KO JE KRIV ZA AVDEJEVKU: Zbog njih niste dobili municiju

Novosti online

18. 02. 2024. u 09:19

AMERIČKI predsednik Džo Bajden optužio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdejevke u subotu, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do tog poraza.

БАЈДЕН РЕКАО ЗЕЛЕНСКОМ КО ЈЕ КРИВ ЗА АВДЕЈЕВКУ: Због њих нисте добили муницију

Foto AP

- Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdejevke zbog nestašice municije, što je rezultat nedelovanja Kongresa i rezultiralo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko meseci - objavila je Bela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bajdena i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Pad razorene Avdejevke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut.

Foto: Profimedia

Bajden  je u telefonskom razgovoru još jednom uverio ukrajinskog predsednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 60 milijardi dolara.

Još je nepoznato hoće li to proći u Predstavničkom domu u kojem većinu imaju republikanci. Njegov predsednik Majk Džonson tvrdi da zakon neće staviti na glasanje.

Zauzimanje Avdejevke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)